Hevoskastanja vuoden puu

Hevoskastanja on tämän vuoden puu, joten siitä nyt postaus. Dendrologian seura on valinnut vuoden puusuvuksi hevoskastanjat, sillä hevoskastanjoita on eri lajeja ja risteymiä. Suurin osa ihmisistä mieltää kuitenkin, että on vain yksi hevoskastanja. Joten tässä nyt juttua lähinnä siitä balkaninhevoskastanjasta.

Kauniit isot kukkatertut

Puu kukkii vaalein kukkatertuin kesäkuun alussa. Aurinkoisella paikalla vanhaan puuhun tulee todella paljon kukkia ja puu on silloin mykistävän kaunis.

Hevoskastanja on vuoden puu. Sillä on komeat valkoiset kukkatertut sekä isot lehdet.

Hevoskastanja on iso puu

Meillä yleisin hevoskastanja on siis balkaninhevoskastanja (Aesculus hippocastanum). Sen sanotaan kasvavan Suomessa noin 15 metriä korkeaksi ja jopa 10 metriä leveäksi puuksi. Menestymisvyöhyke sillä on I-II(III) eli aika eteläinen puu. Tosin sitä kasvaa pohjoisempanakin lämpimillä paikoilla ja pienempänä.

Hevoskastanja viihtyy aurinkoisella paikalla tuoreessa ja ravinteikkaassa maassa. Se kannattaa suojata rusakoilta alkuvuodet ja ehkä myös talven kylmyydeltä. Hevoskastanjat eivät kestä myöskään rajuja leikkaamisia eli paikka kannattaa valita huolella. Lisäksi puut kannattaa aina tukea istutuksen yhteydessä, niin ne juurtuvat nopeammin. Siitä enemmän Puun tukeminen eri tavoilla – postauksessa.

Alla oleva kuva on Helsingistä, Mannerheimintien varrelta.

Iso puu, jossa on paljon valkoisia näyttäviä kukkaterttuja. Kuva on Helsingistä Mannerheimintien vierestä ja takana näkyy vanhat kerrostalot.

Hevoskastanjan tunnistaa lehdistä

Hevoskastanjan tunnistaa helposti sen isoista ja erikoisista lehdistä, jopa näin syksyllä. Sen syysväritys on kellertävä tai ruskehtava, paikasta ja vuodesta riippuen.

Ruskeita isoja hevoskastanjan lehtiä ja seassa myös keltaisia koivunlehtiä. Kuvassa näkyy myös mustat lenkkareiden kärjet.

Lehtien seasta löytyy syksyllä usein myös sen piikikkäitä siemenkotia, joiden sisällä on iso ruskea siemen. Oravat ovat tietysti niistä mielissään 🙂

Jos haluaa kylvää hevoskastanjan siemeniä vaikka omalle pihalleen, niin se kannatta tehdä jo syksyllä.

Muitakin jänniä kauneusarvoja

Vanhalla puulla lehdistö on hyvin massiivinen ja peittävä. Aikuisenkin olisi hyvä käväistä ison hevoskastanjan alla, ja fiilistellä rauhassa sen levollista olemusta.

Vanha hevoskastanja omaa peittävän lehdistön. Kuva on otettu oksiston alta ylöspäin.

Ja keväällä, kun lehdet aloittavat kasvun ja kukkatertut tulevat näkyviin, näky on aika veikeä, vai mitä.

Hevoskastanjan kasvavat lehdet ja vielä pienet vihreät nupputertut.

Lisää blogijuttuja puista

Terveisin Sari

2 vastausta artikkeliin “Hevoskastanja vuoden puu”

  1. Meillä on hevoskastanja pihalla ja se istutettiin taimitarhalta ostetusta taimesta. Joka vuosi kukkia tulee yhä enemmän. Puu on koko asuinalueen kaunistus, kun se on täydessä kukassa.

    1. Voin hyvin kuvitella, sillä niin näyttävä hevoskastanja on kukkiessaan. Sehän kukkii vasta vanhana eli puusi taitaa olla jo aika kookas ja siten tosi upea ollessaan täynnä kukkia 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *