Vinkkejä tulppaanipenkin suunnitteluun

Lokakuussa alkaa olla taas aika istuttaa tulppaanien sipulit maahan, joten nyt on hyvä aika suunnitella kaunis tulppaanipenkki. Suurin osa tulppaaneista kukkii toukokuussa, kuten tämän jutun kuvissa näkyvät tulppaanit.

Monivärinen tulppaaniryhmä

Jos haluaa värien kirjoa voi istuttaa kaikki sekaisin tai selkeästi eriväriset omiin ryhmiinsä. Alla olevat tulppaanipenkit ovat Helsingin kaupungin kukkaistutuksista.

Makuasia, kumpi tapa on kauniimpi 🙂

Yksivärinen tulppaanipenkki

Tai jos miellyttää yksivärinen ryhmä, kannattaa valita väri huolella. Nimittäin jos tulppaaniryhmä on valkeaa seinää vasten, ei valkoiset tulppaanit näy lainkaan kaukaa katsottuna.

Sen sijaan tummaa taustaa tai nurmikkoa vasten kukat erottuvat kauniisti.

Tulppaanit voivat olla myös kirjavia. Kuva Helsingin Talvipuutarhasta.

Tulppaanit perennapenkkeihin

Käytännöllisin ja helppohoitoisin paikka tulppaaneille on perennapenkit. Tällöin sipulit istutetaan perennojen väleihin ryhmiin, kuten alla. Tätä tapaa suosin itse omalla pihalla.

Tulppaaneille oma penkki

Jos tulppaaneja istuttaa omaksi ryhmäkseen, jossa ei kasva mitään muuta, penkki on kaunis vain toukokuun kukinta-ajan. Sen jälkeen se on ruma. Tosin kaupungit istuttavat kesäkukka-alueille kukkasipuleita kevätkukiksi ja sipulit kaivetaan pois kesäkuun alussa, kun tilalle istutetaan kesäkukkia. Tällaisia on jutun alussa ne moniväriset tulppaaniryhmät. Niissä sipulit on istutettu todella tiheään, ja kukinta on ihan huikea!  Kotipihalla tämä tyyli on aika työläs 😉

Lisää vinkkejä tulppaanipenkin suunnitteluun

Tulppaanit vaativat läpäisevän ja multavan maan, sekä aurinkoisen paikan. Ihanteellista olisi, että maa on kuiva kesällä. Mitä parempi kasvupaikka niille löytyy, sen pitkäikäisempiä ne ovat. Lisää Pitkäikäisimmät tulppaanit, klik

Toinen tärkeä asia suunnittelussa on muistaa se, että osa tulppaaneista kukkii huhtikuussa, suurin osa toukokuussa ja osa kesäkuun alussa. Myös tulppaanien korkeudet vaihtelevat suuresti. Eli tulppaanien on hyvä olla korkeampia kukkiessaan, kun sillä hetkellä vieressä kasvavat perennat.

Jos pidät kukkien tuoksuista, niin osalla tulppaaneista on tuoksuvat kukat. Vinkkejä tuoksuvista lajikkeista Tuoksuvat tulppaanit -postauksessa.  Nimittäin tuoksu on lajikeominaisuus.

Vinkkejä – suunnittele narsissipenkki

Ensimmäiset sipulikukat pölyttäjille

Innostavia suunnitteluhetkiä!

Terveisin Sari

2 vastausta artikkeliin “Vinkkejä tulppaanipenkin suunnitteluun”

 1. Hei.
  Minulla jäi harmittavasti tulppaanien ja jonkun verran muidenkin kukkien sipuleita laittamatta maahan syksyllä, voiko niitä missään nimessä laittaa maahan enää keväällä? Sipulit olivat huoneenlämmössä pari kuukautta ja löydettyäni ne, siirsin ne kylmään (jääkaapin vihanneslokeroon :))
  Kiitos mukavasta, inspiroivasta sekä opettavaisesta sivustosta!

  1. Aina voi kokeilla, mutta silloin niiden rytmi menee vähän sekaisin. Paras kukkasipuleiden istutusaika on aina syksy! Tulppaanin sipulit voi periaatteessa istuttaa vielä maahan, vaikka rautakangen avulla 😉
   Toinen vaihtoehto olisi istuttaa nyt sipulit ruukkuun, jos saat ruukut viileään ja pimeään. Silloin ne kukkisivat aikaisin keväällä.
   Ja kiitos ihanasta palautteesta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *