Miten suunnitella narsissipenkki, joka kestää vuosia kukkivana? Ja mitä siinä kannattaa huomioida? Onneksi tavalliset narsissit ovat pitkäikäisiä ja menestyvät loistavasti myös savimailla. Entäpä miten ne kannattaa sommitella?
Narsissipenkki havujen kanssa
Ensimmäinen kuva oli juuri tällaisesta tilanteesta, jossa narsissit olivat isona ryhmänä vuorimäntyjen edessä. Tämä voi olla hyväkin ratkaisu, kunhan muistaa, että narsissin lehdet alkavat kukinnan jälkeen lakastua ja ne saa leikata pois vasta täysin kellastuneena. Eli voivat rumentaa aluetta pitkään isona ryhmänä. Kuva on muuten kadun varrelta, kaupungin istutuksesta.
Narsissit perennojen seassa
Helppohoitoisempi ja kauniimpi vaihtoehto on sijoittaa narsissit perennapenkkiin. Täytyy vaan muistaa, että narsissit kukkivat toukokuussa ja ovat yleensä noin 40 cm korkeita.
Yllä valkeat narsissit kukkivat yhtä aikaa sinisten helmililjojen kanssa. Matalammat helmililjat on laitettu reunaan, niin narsissien lehdistö ei peitä niitä.
Tässä on kivasti keltaiset narsissit mättäinä perenna-alueelle. Näin niiden lehdistö ei tule haittaamaan perennoja.
Nämä narsissit kasvavat pionien välissä.
Sen sijaan näin iso ja tiheä narsissiryhmä perennojen seassa voi haitata perennoja. Tässä kohtaa kasvaa kuunliljoja ja ne kestävät narsissien tiiviin lehdistön. Toinen asia tiheässä istutuksessa on se, että narsissi kasvattaa sivusipuleita, jolloin tila käy sipuleille ahtaaksi. Tällöin sipulit kukkivat vähemmän, mutta onneksi ne voi jakaa ja kukinta palautuu.
Luonnontilaiselle alueelle
Narsissit sopivat mainiosti myös luonnontilaiseen heinikkoon. Silloin kannattaa laittaa ne pienehköiksi mättäiksi, niin lakastumisvaiheessa eivät niin pistä silmään.
Kaikki tässä postauksessa olevat narsissit ovat niitä tavallisia ja pitkäikäisiä.
Narsissit viihtyvät auringossa ja kevyessä varjossa. Sipulit istutetaan kuohkeaan maahan ja joskus lannoitetaan keväisin. Siis helppoja. Istutusaika on maan viilettyä, yleensä syyskuussa. Eli nyt kipin kapin suunnittelemaan narsissipenkkejä ja sitten ostoksille 🙂
- Vinkkejä tulppaanipenkin suunnitteluun
- Ne varmat kevään sipulikukat
- Pitkäikäisimmät tulppaanit
- Terttutulppaani ja buharantulppaani – kasvitieteellisiä tulppaaneja
- Ukkolaukka leviää siemenistä
Syysterveisin Sari
Ps. Jos sinua kiinnostaa suunnitella omaa pihaa ja upeita sipulikukkaryhmiä, katso Sarin pihasuunnittelukurssi
Minä laitoin viime syksynä 5 narsissisipulia maahan, yksikään niistä ei kasvanut. En ole katsonut että mätänivätkö ne vai mitä ihmettä tapahtui. Myyriä täällä ei ole näkynyt
Onpas erikoista, sillä narsissit ovat yleensä niin varmoja. Tulee mieleen pari asiaa… olihan sipulit kovia, kun istutit ne? Ja istutithan ne riittävän syvälle eli sipulin päälle pitää tulla multaa ainakin kaksi kertaa sipulin korkeuden verran. Tietysti sekin voi häiritä narsissin sipulia, jos se istutetaan tosi myöhään syksyllä, ettei sipuli ehdikään juurtua ennen maan jäätymistä.
Mulle kävi siten, että narsissit kukkivatkin vasta toisena keväänä istuttamisesta. Omalla kohdalla oli kyseessä varmasti liian myöhään istuttaminen, marraskuulla sen vasta tein.
Voi tosiaankin olla, että liian myöhään istuttaminen häiritsi niitä niin, etteivät jaksaneet kukkia ekana keväänä. Kiitos kun kommentoit, sillä en ole aiemmin törmännyt vastaavaan käytökseen narsissilla.