Viljelylaatikon mullan kunnostus

Kaupallinen yhteistyö – Kekkilä Oy

Viljelylaatikon mullan kunnostus on syytä tehdä keväisin, joten se oli edessä myös vanhalla pihalla. Sen olisi voinut tehdä jo aikaisemmin keväällä, mutta nyt hyötytarha etenikin vauhdilla ja päätettiin siirtää viime vuoden viljelylaatikko tulevaan hyötytarhaan.

Viime kesänä heikko sato

Alla kuva viljelylaatikosta viime kesältä. Multana oli käytetty edullista irtomultaa, joka selvästikin oli niukkaravinteista. Se näkyi mm. minimunakoison heikkona kasvuna. Niistä lisää kuvia Supersöpöt mini munakoisot.

Viljelylaatikon mullan kunnostus. Kuvassa viime vuoden tilanne eli viljelylaatikossa neljä heikon näköistä minimunakoison tainta. Mullassa muutamia pieniä taimitupsuja.

Viljelylaatikon mullan kunnostus

Heikon kasvun takia päätettiin kunnostaa multaa enemmänkin. Alun perin ajatuksena oli poistaa pintamultaa ja lannoittaa sekä kalkita jäljelle jäävä multa lapiolla sekoittaen. Sen lisäksi lisättäisiin uutta laadukasta pussimultaa vanhan mullan pinnalle.

Viljelylaatikon mullan kunnostus. Kuvassa vanahan huonon mullan päällä Kekkilän Luonnonmukainen puutarhamulta säkki, josta otettu multaa ulos.

Avasin yhden luomu multasäkin ja hyvin näkyi vanhan ja uuden mullan ero.

Viljelylaatikon siirto uudelle alueelle

Suunnitelmat muuttuivatkin vauhdilla, kun uuden hyötytarhan maa saatiin muokattua. Eli vanha viljelylaatikko siirrettiin uudelle alueelle, kahden uuden kehikon viereen. Nämä puiset viljelylaatikot on asukkaat itse tehneet.

Viljelylaatikon mullan kunnostus. Kuvassa vanhan viljelylaatikon lautakehys nurmikon päälle laitettuna.

Viljelylaatikot valmiiksi

Uudella hyötytarha-alueella viljelylaatikot laitettiin riviin ja vatupassin avulla vaateriin. Näyttävät kyllä kauniimmilta näin.

Laatikoiden pohjalle ei nyt laitettu mitään kangasta tai muuta. Saa nähdä, alkaako juolavehnä yms. kasvaa laatikon multaan. Näissä kun viljellään yksivuotisia, ja kitkeminen tehdään ekologisesti, niin rikkaruohoista ei tarvitse ottaa stressiä.

Viljelylaatikon mullan kunnostus. Kuvassa uuteen laatikkokehykseen kipataan kottikärrystä multaa. Laatikon pohjalla näkyy maanpintaa.

Alimmaksi tuli uutta edullista irtomultaa, joka on valmiiksi lannoitettu ja kalkittu. Kuulemma se oli hyvää, mutta nyt kun katsoin näitä kuvia, niin ihan kuin seassa olisi ollut rikkaruohojen juuria. Eli parasta olisi ollut laittaa laatikoihin ainoastaan laadukasta pussimultaa.

Kekkilän luomumultaa…

Laatikot täytettiin luomulaatuisella Kekkilän Luonnonmukaisella puutarhamullalla. Sitä suositellaan näihin erilaisiin viljelylaatikoihin ja se on muutenkin hyvä yleismultana pihalle. Eli se on valmiiksi lannoitettua ja kalkittua, joten ei tarvinnut tehdä muuta, kuin tyhjentää multapussit laatikoihin. Mullan rakennekin näytti hyvältä. Yleisestikin pussimullat ovat käteviä, koska ne ovat käyttövalmiita ja niitä on eri tarkoituksiin.

Kekkilän Luonnonmukaista puutarhamultaa kaadetaan viljelylaatikkoon mullaksi.

Biohiilellä pitkäikäinen multa

Asukkaiden kanssa tuli puheeksi ensi kevään kunnostuspuuha. Eli miten viljelylaatikon mullan kunnostus pitää tehdä ensi keväänä. Ehdotin pientä kompostimullan lisäystä ja lannoittamista luomulannoitteella. Mutta heillä ei vielä ole komposteja, joten ehdotin sitten ladatun biohiilen lisäystä multaan. Se onnistuikin heti, koska laatikoihin ei oltu ehditty vielä kylvää siemeniä. Eli ensi keväänä riittää lannoitus luomulannoitteella.

Viljelylaatikon mullan kunnostus. Kuvassa ladattua biohiiltä kaadettu mullan pinnalle. Biohiili pitää mullan hyvässä kunnossa ja vähentää kasteluntarvetta.

Nimittäin kun mullassa on biohiiltä, multa pysyy hyvässä kunnossa vuosia ja lisäksi se vähentää kasteluntarvetta. Edellytyksenä on tietysti jatkossakin luomulannoitteiden käyttö. Ja jos lisää multaa, niin kompostimultaa tai luomupussimultaa. Lisää biohiilestä Lavakaulukset ja biohiili – helppoa viljelyä – postauksessa.

Vanha pihan kunnostus -sarja

Nämä viljelylaatikot ovat siis siellä vanhalla pihalla, josta on jo useampikin juttu. Meillä on tarkoitus yhdessä asukkaiden kanssa saada piha muokattua heille mieluisaksi. Aikataulu on nyt hieman hidastunut, mikä antaa enemmän aikaa pohtimisille.

Edit – kuvia viljelylaatikoista Elokuun kuulumisia vanhalta pihalta -postauksessa.

Puutarhaterveisin Sari

Ps. Tänä vuonna myynnissä olevat luomumullat listattuna Luomumulta sisälle ja pihalle -postauksessa.

4 vastausta artikkeliin “Viljelylaatikon mullan kunnostus”

  1. Hienot laatikot! Näenkö oikein, että ne on käsittelemätöntä puuta? Oli mukava taas kuulla tästä vanhasta pihasta. Tsemppiä heille!

  2. Kätevän näköiset viljelylaatikot! Ostin tänä kesänä vanhan omakotitalon Naantalista ja ensi kesänä alkaa sitten puutarhan piharakentaminen. Haen nyt kovasti inspiraatiota, mitä kaikkea sinne laittaisikaan. Yksivuotisille kasville tuollaiset laatikot voisivat tosiaan olla kätevät. Muutoin haaveilen erilaisista pensaista ja köynnöksistä.

  3. Kivoja nuo viljelylaatikot! Itsekin haluaisin täällä Helsingissä hieman tehdä piharakennushommia ensi kesänä. Vaikka tilaa on rajoitetusti niin jotakin olisi kiva itse kasvattaa. Mielenkiintoinen tuo biohiilimulta, pitääpä tutustua siihen tarkemmin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *