Värikkäitä koristeheiniä

Värikkäitä koristeheiniä käytetään paljon tuomassa ilmettä pihan istutuksiin. Esimerkiksi kuvan pronssisaran ruskehtava väri antaa eloa muuten vihreään kasvustoon. Lisäksi heinien muoto ja kasvutapa on erilainen luoden kivaa kontrastia kasviryhmään ja ruukkuistutuksiin.  

Ruskehtavat koristeheinät pronssi- ja kuparisara

Upeat rusehtavasävyiset pronssisara ( Carex comans) ja kuparisara (Carex buchananii) voivat olla hieman talvenarkoja 30-50 cm korkeita. Ne kannattaa istuttaa multavaan ja läpäisevään maahan aurinkoon tai kevyeen varjoon. Ne eivät kestää talvimärkyyttä.

Lehdistö voi säilyä kauniina läpi talven. Talvehtineiden sarojen lehdet voi halutessa leikata alas vasta keväällä.

Keltakirjavalehtinen kirjopuntarpää

Kirjopuntarpää (Alopecurus pratensis `Aureovariegatus`) on kestävä keltakirjavalehtinen koristeheinä. Sen lehdistö kasvaa noin 30 cm korkeaksi ja heinäkukinto noin 70 cm. Tekee siemeniä, joista kasvaneet taimet ovat vihreälehtisiä.

Kirjopuntarpäälle kannattaa valita aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka. Mullan on syytä olla läpäisevää.

Matala koristeheinä idänvarjosara

Kuvan valkokirjavalehtinen idänvarjosara ( Carex siderosticha `Variegata`) on matala eli vain 20-30 cm. Se on talvenkestävä ja sitä on myös vihreälehtisenä. Idänvarjosara leviää juuriversoilla tiheäksi kasvustoksi eli toimii myös maanpeitekasvina.

Kauneimmillaan se on puolivarjossa ja varjossa. Kuva on otettu aurinkoiselta paikalta, ja siitä näkee miten liika aurinko hieman ruskistaa lehtiä. Tuore multamaa, jossa on läpäisevyyttä on sille paras kasvupaikka. Se lakastuttaa lehdistön jo syksyllä, mutta lehdistö leikataan alas vasta keväällä.

Mätästävä kirjosiniheinä

Kirjavalehtinen kirjosiniheinä ( Molina caerulea `Variegata`) kasvaa mätäsmäisesti. Sen korkeus on noin 30 cm ja heinäkukinto on noin 50 cm korkea. Ei kuulemma tee itävää siementä.

Kirjosiniheinä viihtyy auringossa tuoreessa maassa. Se kestää kesällä kosteahkoa paikkaa, mutta ei talvimärkyyttä. Eli on melko kestävä heinä.

Harmaa koristeheinä sininata

Matala sininata (Festuca Glauca-ryhmä) kasvaa vain 20 cm korkeaksi tiiviiksi pallomaiseksi kasvustoksi. Lajikkeita on paljon.  Niiden heinäkukinto on noin 35 cm korkea ja muodostaa itävää siementä, tosin osasta kasvaa vihreälehtisiä.

Sininadat viihtyvät täydessä auringossa kuivahkolla paikalla, läpäisevässä multamaassa. Se on talvenkestävä, jos paikka on sille sopiva. Kannattaa varoa myös liian ravinteikasta maata.

Vihreä palmusara

 

Heleänvihreä palmusara (Carex muskingumensis) kasvaa puolimetriseksi hyvin löyhännäköiseksi mättääksi. Siitäkin on lajikkeita.  Se on talvenkestävä ja lehdistö talvehtii osittain vihreänä.

Palmusara on kasvupaikan suhteen vaatimaton eli viihtyy niin auringossa kuin varjossa sekä kestää jopa ajoittaista matalaa vettä. Lehdistö on kauneimmillaan kosteahkossa ja ravinteikkaassa maassa. Jos sitä haluaa leikata siistimmäksi, niin se tehdään vasta keväällä.

Punertava hurmesilkkiheinä

Tämä upea punakirjava hurmesilkkiheinä (Imperata cylindrica `Red Baron`) on hieman talvenarka. Se kasvaa noin 40 cm korkeaksi. Mitä aurinkoisempi paikka, sen punaisemmaksi versot muuttuvat. Se viihtyy multamaassa, jossa on läpäisevyyttä, muttei kuitenkaan kuivaa.

Koristeheinät ja katteet

Heinäalueiden hoito helpottuu, kun mullanpinnalla käyttää jotain katetta. Tällöin rikkaruohot eivät valtaa heti multaa. Kate myös tuo heinät paremmin esiin kuten kuvista näkee.  Vanhemmat blogijutut katteista: Musta ja valkoinen kate on pop sekä Tyylikäs liuskekivikate.

On paljon muitakin heiniä, osa hyvinkin koristeellisia. Palaan niihin myöhemmin. On myös mielenkiintoista nähdä, mitä heiniä on tuossa myyntiin tänä keväänä. Viime vuonna Turun puutarhamessuilla niitä näkyi yleiskoristeluissa paljon( Puutarhatrendit 2017), saas nähdä miten tänä vuonna.

Suunnitteluterveisin Sari

2 vastausta artikkeliin “Värikkäitä koristeheiniä”

  1. Jossain kuvissa olen nähnyt Norsuheinää…muistaakseni oli nimeltään. Kasvaa korkeaksi. Pärjääkö Suomen ilmastossa? Saako sitä Suomesta?

    1. Erilaisia norsunheiniä, kuten mammuttiheiniä ja elefanttiheiniä on myynnissä. Ne kaikki kasvavat korkeiksi, mutta valitettavasti suurin osa niistä ei ehdi kukkia meidän lyhyessä kesässä. Osa on myös talvenarkoja. On olemassa kuitenkin kestävää ja Suomessa kukkivaa norsunheinää. Keväämmällä näkee vasta, mistä sitä on saatavana. Se on kyllä upea ilmestys kukkiessaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *