Värien valintaa

Värien valintaa tehdään pihasuunnittelun edetessä. Ja jos suunnittelee perennapenkkejä tai kesäkukkaistutuksia, niin kasvien väritys suunnitellaan jo heti alkuvaiheessa.

Hillittyä värien valintaa

Ensimmäisessä kuvassa on hyvin hillityt värit kukissa eli vaaleanlila hortensia ja kermanvalkoista leijonankitaa, joka on yksivuotinen kukka. Kaunis yhdistelmä, samoin kuin alla olevassa kuvassa akileijasta.

Värien valintaa pihasuunnitelmaan ja kasviryhmien suunnitteluun. Kuvassa akileijan kukkia, joissa vaaleansinistä ja valkoista sekä heteet keltaiset.

Värien kirjoa sitä rakastaville

Toiset pitävät enemmän vahvoista väreistä ja värien runsaudesta. Silloin kannattaa ihan miettiä, mitkä ovat ne värit, jotka omasta mielestä sopivat hyvin yhteen.

Alla kuva, jossa vahvan punainen ja sininen sekä keltainen näyttävät yhdessä kauniilta. Valkoinen hieman raikastaa kokonaisuutta. Sen sijaan vaaleansininen ei tässä ehkä toimisi lainkaan.

Värien valintaa pihasuunnitelmaan ja kasviryhmien suunnitteluun. Kuvassa vahvan punaisia palavanrakkauden kukkia, sinisiä ja valkoisiä pitkiä kukkaterttuja jaloritarinkannusta sekä keltaista piiskua etualalla.

Kaikki kuvan kasvit ovat perennoja eli punainen on palavarakkaus, keltainen on piisku, sininen ja valkoinen on jaloritarinkannus. Lisää klassisen sinisiä kukkia näet Siniset kukat kuin Pantone 2020 väri

Kirjavat kukat hillittyjä vai räikeitä

Kun tekee kukkien värien valintaa, kannattaa aina huomioida myös lähellä olevat kukkien värit. Ne nimittäin vaikuttavat siihen, miltä kukan väritys näyttää.

Alla on monivuotisia loppukesällä kukkivia syysleimuja. Toinen niistä on erikoisen kaksivärinen ja toinen yksivärinen. Tietyllä tavalla hillitty kokonaisuus.

Värien valintaa pihasuunnitelmaan ja kasviryhmien suunnitteluun. Kuvassa vaaleanpun-valkea kirjavaa sekä punakukkaista syysleimua.

Sama kirjava syysleimu oranssien liljojen kanssa tekee jo erikoisemman yhdistelmän. Oranssi on hyvin vahva värinä ja moni ei halua sitä vaaleanpunaisen viereen. Mutta näemme värit hieman eritavalla, joten tämä yhdistelmä on joidenkin mielestä erittäin onnistunut ja upea.

Värien valintaa pihasuunnitelmaan ja kasviryhmien suunnitteluun. Kuvassa etualalla iso ryhmä oransseja liljan kukkia ja niiden takana valko-vaaleanpunaista syysleimua.

Vaaleanpunaisen ja valkoisen kaunis yhdistelmä löytyy Viehättävä pioni hybridi pysyy pystyssä ilman tuentaa -postauksesta.

Vai yhtä kukan väriä

Vihreää lehdistöä ja nurmikkoa vasten voi myös valitan vain yhden kukan värin. Se on silloin melko varmasti tyylikäs ja ajaton kokonaisuus. Kuten alla ryhmäruusut.

Värien valintaa pihasuunnitelmaan ja kasviryhmien suunnitteluun. Kuvassa voimakkaan punakukkaisia ruusuja ja niiden vihreitä lehtiä.

Värien valintaa lehdistössä

Värejä löytyy myös joidenkin kasvien lehdissä. Niillä saa kivasti lisäilmettä pihalle ja kasviryhmiin. On olemassa kirjavia lehtiä sekä viinipunaisia tai kellertäviä lehtiä useammassakin pensaassa ja perennassa. Sen lisäksi myös harmaalehtisiä, kuten kuvan hopeahärkki, joka on perenna.

Kuvassa hyvin tummanviininpunaisia matalia pensas- ja perennamättäitä sekä harmaalehtistä hopeahärkkiä.

Kirjavia ja värikkäitä heiniä löytyy lisää Värikkäitä koristeheiniä -postauksesta.

Puutarhaterveisin Sari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *