Vanhan pihan esittely -pihasuunnittelu

Tässä pihan esittely eli vähän taustoja. On aina mielenkiintoista kuulla pihan historiaa ja siten ymmärtää paremmin pihan olemassa olevia ratkaisuja. Tällä pihalla on myös omanlaisia haasteita, joista lisää jutussa.

Vanhan pihan esittely – historiaa

Vanhan pihan esittely ja sen historiaa. Kuvassa näkyy taustalla rintamamiestalon tyyppinen keltainen talo. Etualalla nurmikkoa ja matalia kivipengerryksiä.

Tämä piha on siis haja-asutusalueella II-vyöhykkeellä. Se on mies-asukkaan entinen mummola, joten siihen on vahvat tunnesiteet. Ennen muinoin pihan omenapuista on osa sadosta myyty torimyyjille. Muuten isovanhemmat ovat viljelleet omiin tarpeisiinsa juureksia. Piha on aina ollut vähätöinen, mikä kyllä edelleen on näkyvissä. Itse talo on 1920-luvulta, jota on vuosien varrella ajanmukaistettu.

Piha loiva ja kivinen rinne

Vanhan pihan esittely ja sen historiaa. Kuvassa näkyy vanha pieni navetta-tallirakennus sekä pari pientä punaista vajaa. Rakennusten takana isot kuuset ja edessä nurmikkoa.

Pihaa on jo alun perin pengerretty ja siellä on monessa kohtaa matalia kivimuureja. Lähes koko piha on loivaa rinnettä. Kuulemma kun kaivaa maata, niin lapio osuu kiveen eli tosi kivistä.

Vanhan pihan esittely ja sen historiaa. Kuvassa näkyy noin 30 cm korkea luonnonkivimuuri ja nurmikkoa.

Tämä kivimuuri on kaunein ja parhaassa kunnossa.

Entinen perunamaa

Vanhan pihan esittely ja sen historiaa. Kuvassa näkyy kynnetty iso perunamaa, jonka takana vanhoja pensaita rivissä. Etualalla iso marjapensas.

Ennen kasvatettiin peruna itse, joten siihen tarvittiin iso alue. Ja vielä kun siellä oli myös juurekset kuten punajuuret, porkkanat yms., niin alue piti olla todellakin iso. Alue on ollut rehevänä luonnonniittynä jo useita vuosia. Ja nyt syksyllä se kynnettiin pitkästä aikaa. Tämä onkin yksi iso suunnittelun kohde talvella.

Pihan esittely – peurat ja kauriit

Kuten ensimmäisestä kuvasta voi jo päätellä, pihalla on päivittäin valkohäntäpeuroja ja metsäkauriita. Niiden kulkureitit kulkevat pihan läpi, sillä tontti rajautuu metsään ja toisella puolella alkaa peltoaukea.

Asukkaat ovat luontoihmisiä ja eläinrakkaita, joten sen mukaan pihaa suunnitellaan. Pihaa ei siis aidata, vaan kasvien tulee kestää näitä nelijalkaisia. Se onkin mielenkiintoinen haaste pihasuunnittelussa. Siitä tulee varmasti useampikin postaus viimeistään kevään ja kesän aikana 🙂

Vanhan pihan esittely ja sen historiaa. Kuvassa näkyy metsäkauris läheltä, katosomassa suoraan kuvaajaan.

Tässä kesäinen kuva metsäkauriista. Se on syömässä heinää entisellä perunamaalla, joka oli luonnonniittynä vielä viime kesänä. Todennäköisesti tulevat jatkossakin kulkemaan alueen läpi – eli pientä haastetta hyötykasvialueella 🙂

Pihasuunnittelusarjasta

Tässä pihasuunnittelusarjassa seurataan vanhan pihan kunnostusta. Ja se alkaa tietysti konkreettisesta suunnittelusta. Joka viikko on tulossa uusi postaus, mikäli ei tule yllätyksiä. Niitä voi nimittäin tulla, kun samalla asukkaat remontoivat vanhaa asuinrakennusta. Ja tietysti pidämme joulutauon.

Tavoitteena on siis saada pihasuunnitelma kevääksi. Asukkaat tekevät suunnittelua osaksi itse, Sarin pihasuunnittelukurssi -verkkokurssin avulla. Sovimme, että autan heitä suunnittelussa, niin saan kirjoittaa tästä projektista tänne blogiin. Verkkokurssi on Puutarha Studion eli yritykseni.

Seuraavaksi pihasuunnittelusarjassa on vuorossa ”järki-ihmisen muistilista” ?

Suunnitteluterveisin Sari

2 vastausta artikkeliin “Vanhan pihan esittely -pihasuunnittelu”

  1. Kiva saada seurata pihasuunnittelua. Tuollainen pihapiiri on tavallinen monissa paikoissa, vinkit siis kopioidaan ?

    1. Kiva kuulla, että tätä seurataan 🙂 Tämä projekti on minulle ja asukkaille jännä yhteistyö, josta kummatkin ollaan tosi innoissamme. Nyt vain pidämme pienen joulutauon.
      Vinkit kannattaakin ottaa käyttöön, jos ne sopii omalle pihalle! Palautetta tai kysymyksiä voi myös antaa, niin osaan paremmin tuoda tätä projektiamme tänne blogiin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *