Vanhalle pihalle perinnekasveja vai ei

Perinnekasveja tai uusia moderneja kasveja vanhalle pihalle? Eli jos talo on vanha ja siten myös pihapiiri, niin sopivatko sinne parhaiten perinnekasvit? Tämä taitaa olla täysin mieltymysasia. Osa haluaa käyttää talon aikakauden kasveja ja osa ei.

Perinnekasveilla vanhan ajan tunnelmaa

Usein vanhalla pihalla on jo perinnekasveja paljonkin valmiina, joten on kätevää ja edullista käyttää niitä hyödyksi. Ja jos ne jo kasvavat pihalla, niin ne myös varmasti viihtyvät siellä.

Pihalla saattaa olla jo upeita isokokoisia perinnepensaita, joiden kukinta on huikean runsas. Moni mieltää ne kuuluvan vanhaan pihapiiriin. Ja juuri niillä saa aikaiseksi sen vanhan ajan kesäisen tunnelman, mistä haaveillaan. Tällaisia on esimerkiksi kuvan pihasyreeni, jonka tuoksu on tuttu kesäkuun alusta. Tai huumaavasti tuoksuva pihajasmike, joka myös on perinnekasvi.

Vanhalle pihalle perinnekasveja vai ei? Kuvassa lilakukkainen pihasyreeni, joka on yksi perinnekasvi eli maatiaiskasvi.

Kaikki ei toimi nykyaikana…

On joitakin kasveja, joista monet haluavat päästä eroon. Yksi tällainen on siperianhernepensas leikattuna aitana. Sen ymmärtää hyvin, sillä nykyään sen lehdet muuttuvat kesällä harmaiksi härmän takia. Koska siihen ei ole parannuskeinoa, niin siperianhernepensas on väistynyt raja-aidoista.

Vanhalle pihalle perinnekasveja vai ei? Kuvassa siperianhernepensaan oksan, jossa lehtien seassa on keltaisia pieniä kukkia.

Hedelmäpuut ovat myös perinnekasveja

Vanhaan pihaan ikään kuin kuuluu toukokuussa kukkivat omenapuut. Tai kirsikkapuiden aikainen kukinta. Mutta haluaako niitä paljon, jolloin muodostuu hedelmätarha, vaiko vain muutaman, se on mieltymysasia. Sillä puita täytyy leikata ja syksyllä kerätä omenia. Sitä ei kaikki halua tehdä.

Vanhalle pihalle perinnekasveja vai ei? Kuvassa kuusiaidan takaa näkyy paljon valkokukkaisia isoja omenapuita lähekkäin.

Perinnekasveja vai moderneja kasveja

Joissakin kasveissa, kuten liljoissa, perinteiset ovat pienikukallisempia. Ne sopivat usein paremmin vanhaan ympäristöön. Alla kuva ruskoliljoista omenapuun alla.

Vanhalle pihalle perinnekasveja vai ei? Kuvassa oransseja liljoja vanhan omenapuun rungon edessä.

Modernimmat eli uudet liljat ovat usein isokukallisempia. Ne on näyttäviä, mutta ehkä liiankin näyttäviä vanhaan pihapiiriin. Vai mitä mieltä olette?

Vanhalle pihalle perinnekasveja vai ei? Kuvassa modernimpi uusi jaloste eli oriental liljoja valkokukkaisena.

Kokonaisuus ja sommittelu tärkeintä

Kun asiaa miettii tarkemmin ja muistelee erilaisia vanhoja pihoja, joissa on päässyt käymään, niin kokonaisuus on kuitenkin tärkeintä. Eli miten on suunnitellut ja sommitellut erilaiset kasvit keskenään. Sekin vaikuttaa paljon, mihin ne on sijoitettu eli se pihan kokonaisuus. Tässä pihasuunnittelulla on iso merkitys.

Pihasuunnittelu on tärkeää myös vanhalla pihalla. Kuvassa ketunleipää ja kevätkaihonkukkaa

Kuvan kohta on toukokuulta ison pensaan alta. Kaunis kokonaisuus, jossa on ketunleipää ja kevätkaihonkukkaa. Tämä toimii hyvin tässä paikassa, vanhalla pihalla. Uudella pihalla tämä olisikin ehkä jo liian villiä 🙂

Lisää perinnekasveja vanhaan pihaan

Näitä kasviasioita mietitään myös sen Pihasuunnittelusarjan vanhan pihan suuunnittelussa. Siitä lisää ehkä jo ensi viikolla.

Terveisin Sari

2 vastausta artikkeliin “Vanhalle pihalle perinnekasveja vai ei”

  1. Meillä vanhalla pihalla on happamuus ja kiviymjäte ongelma,aina kun kaivaa löytyy kaikkea muovista ja lasista kiviin. Joten on tosi harvoja paikkoja mihin voi istuttaa..mutta Syrikkä on toista talvea nyt ja viime kesänä tulivat ensimmäiset Amiraalit! Olen haltioissani!

    1. Meidänkin vanhalla pihalla löytyy niitä tunkion jäänteitä. Ollaan istutettu ne kohdat täyteen kasveja, niin kukaan ei vain mene kävelemään sinne paljain jaloin.
      Vau, olet saanut syrikän talvehtimaan pihalla! Se on kyllä niin upea perhoskasvi, ettei vastaavaa ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *