Valitse havukasvit kasvupaikan mukaan

Valitse havukasvit pihasuunnittelussa kasvupaikan mukaan, niin onnistut parhaiten. Havukasvit ovat suosittuja ja monet kokevat ne helppohoitoisiksi. Tosin väärässä paikassa, havut voivat olla rumia ja todella työläitä.

Aurinkoon vuorimännyt

On olemassa aurinkoisen paikan havukasveja, sekä myös varjoisemman paikan. Esimerkiksi ensimmäisen kuvan hopeakuusi ja alla oleva vuorimänty kasvavat kauniiksi vain auringossa. Kuvan vuorimänty on hassun mallinen siksi, että sen päällä on aiemmin kasvanut puun oksat.

Valitse havukasvit kasvupaikan mukaan eli kuvan vuorimännyt viihtyvät täydessä auringossa.

Valitse varjoiseen paikkaan toiset havukasvit

Osa havuista viihtyy paremmin puolivarjossa ja varjossa. Jos ne istuttaa aurinkoiselle paikalle, niin ne on pakko suojata kevätauringolta. Jotkut niistä suojataan vain ensimmäiset vuodet ja toiset taasen aina. Alla on marjakuusia, jotka joka kevät tulevat rumiksi kevätauringosta. Eivät ole kyllä yhtään pihan kaunistus.

Valitse havukasvit kasvupaikan mukaan eli kuvan marjakuuset eivät kestä aurinkoisella paikalla kevättalvella. Kuten kuvassa aurinko vioittaa versoja ruskeiksi.
Kuvassa tuija, jossa on paljon ruskeaa kevätahavasta ja kevätauringosta.

Samoin tuijat täytyy suojata kevätauringolta aurinkoisella paikalla ehkä ensimmäiset 5 vuotta. Jos suojaus unohtuu, niin huonolla tuurilla tuijat menevät aivan ruskeiksi.

Talvenarkoja vai kestäviä havuja

Jos valitsee talvenarkoja havuja pihalle, niin on erityisen tärkeää suunnitella niille suojaisa paikka. Ja tietysti huolella tarkistaa myös niiden kasvupaikkavaatimukset. Jos paikka on huono, havut kärsivät joka kevät enemmän tai vähemmän. Sama logiikka on myös talvenkestävillä havukasveilla.

Valitse havukasvit paikan mukaan. Kuvan rohtokatajassa on hieman ruskeita tupsuja, ne on helppo leikata pois.

Valitse havukasvit kasvupaikan mukaan

Talvenkestäväkin havu tulee ruman näköiseksi, jos se on istutettu täysin väärään kasvupaikkaan. Eli ne kasvupaikkavaatimukset kannattaa pitää mielessä. Niitä on mm. paikan valoisuus sekä maan kosteus, pH ja ravinteisuus. Ja tietysti aina pihasuunnittelussa myös kasvien muoto ja koko on hyvä huomioida.

Valitse havukasvit kasvupaikan mukaan eli kuvan havukasvissa on paljon rusketa eli se ei viihdy paikallaan.

Jos tuntuu hankalalta ja kaipaat pihasuunnittelussa apua, voit vaikka heti aloittaa Sarin pihasuunnittelun verkkokurssin.

Lisää postauksia havukasveista

Suunnitteluterveisin Sari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *