Vaaleanpunaisena kukkivat puut

Vaaleanpunaisena kukkivat puut ovat toukokuun sekä kesäkuun alun ilahduttajia. Tänä vuonna koristeomenapuut ja rusokirsikka ovat olleet erityisen upeita. Moni onkin niitä ihastellut ja kysellyt, mitä puita ne ovat. Joten tässä niistä tietoa.

Koristeomenapuut vaaleanpunaisena hattarana

Vaaleanpunakukkaiset koristeomenapuut eli purppuraomenapuut kukkivat täällä eteläisessä Suomessa nyt parhaillaan. Kukissa käy aikamoinen surina, kun erilaiset pörriäiset ovat pölyttämässä kukkia. Eli näihinkin tulee omenia, yleensä aika pieniä.

Vaaleanpunaiset kukkivat puut kuten kuvan vahvan vaaleanpunainen koristeomenapuu isona, on ihan kuin punainen hattara kukkiessaan.
Vaaleanpunaiset kukkivat puut kuten kuvan vahvan vaaleanpunainen koristeomenapuu eli purppuraomenapuu kukat avonaisina.

Eri lajikkeiden puut kukkivat eri värisinä

Koristeomenapuita on useita eri lajikkeita. Kukkien väritys voi olla valkoinen, hennon vaaleanpunainen, vahvan vaaleanpunainen tai tummanpunainen, lajikkeesta riippuen. Samoin lehtien sävy ja omenan koko sekä talvenkestävyys on lajikeominaisuus. Esimerkiksi alla oleva kuva on eri lajiketta kuin edellisen kuvan koristeomenapuu.

Vaaleanpunaiset kukkivat puut kuten kuvan kuvan hennon vaaleanpunainen koristeomenapuu eli purppuraomenapuu.

Näillä omenapuilla on ihan samat kasvupaikkavaatimukset kuin tavallisillakin omenapuilla. Siitä enemmän Millainen on paras paikka hedelmäpuille -postauksessa.

Talvenkestävimpiä punertavakukkaisia koristeomenapuita eli purppuraomenapuita ovat mm. :

 • `Hopa` I-IV(V)
 • `Makamik` I-IV
 • `Roosa` I-V
 • `Wabiscaw` I-V

Rusokirsikka – upea aikaisin kukkiva puu

Rusokirsikka (Prunus sargentii) kukkii samaa aikaa, kun sen lehdet puhkeavat. Lehdistö on silloin ruskeanpunainen, joten rusokirsikan väritys on todella upea.

Ruosteenpunertavan vaaleanpunaisena kukkivat puut toukokuun alkupuoliskolla ovat siis rusokirsikoita. Ja vain Etelä-Suomessa, sillä rusokirsikan menestymisvyöhyke on I-II(III). Tämä on täysin koristekirsikka, joten siihen ei tule syötäviä kirsikoita.

Vaaleanpunainen kukkiva puu kuvassa on rusokirsikka. Se on jo lähes täysikokoinen.
Vaaleanpunainen kukkiva puu kuvassa on rusokirsikka. Sen lehdet ovat ruosteenvihreät, kun vaaleanpunaiset kukat ovat avoinna.
Vaaleanpunainen kukkiva puu kuvassa on rusokirsikka. Lähikuvassa vaaleanpunaiset kukat ja vihertyvät lehdet.

Yllä olevan kuvan rusokirsikan kukinta oli jo hiipumassa, minkä jälkeen lehdet muuttuivat vähitellen vihreiksi. Se on koko kesän vihreälehtinen. Syksyllä sen lehdet saavat hehkuvan punaisen syysvärityksen. Siis upea puu lämpimälle ja suojaiselle paikalle.

Nämäkin puut pitää muistaa tukea istutuksen yhteydessä. Siitä lisää Puun tukeminen eri tavoilla -postauksessa.

Terveisin Sari

Ps. Puut on tärkeitä… etenkin isot puut kotipihoilla. Siitä lisää Isot puut on tärkeitä kotipihalla! -postauksessa.

4 vastausta artikkeliin “Vaaleanpunaisena kukkivat puut”

  1. Sanos muuta… todellisia puuherkkuja! Ne loistaa vaaleanpunaisina hattaroina maisemassa yllättävän kauaskin. Siis tosi ihania 🙂

 1. Tämä on ihan parasta aikaa vuodesta juuri noiden valkoisten ja erilaisten vaaleanpunaisten kukkien takia. On myös ihan mahtavaa, että koristeomenapuita näkee nykyään myös julkisten paikkojen somistuksena entistä enemmän.
  Istutin viime kesänä pojalleni nimikkopuuksi Malus purpurea ’Royaltin’. Hengissä on, mutta kukinta ei vielä niin kaksinen noissa harvoissa, hennoissa oksissa ole… No, muutama vuosi ja sitten <3

  1. Totta ja näiden kukkivien puiden valikoimakin on kasvanut. Eli valinnanvaraa kyllä löytyy 🙂
   `Royalty` on upea puu tummine lehtineen. Meillä Suomessa on aika vähän tummalehtisiä puita, siksikin se on niin hieno. Ja tosiaan kestää useamman vuoden, että oksisto kasvaa… ja kukinta runsastuu.
   Tämän jutun kuvien puut ovat jo joitakin kymmeniä vuosia vanhoja. Omenapuista tulee pitkäiäisiä pihan kaunistajia, sillä ne voivat elää 100 vuotta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *