Top5 virhettä pihan suunnittelussa

Tässä top5 virhettä pihan suunnittelussa, joita monet harrastelijat helposti tekevät. Nämä muistuttavat samalla siitä, miksi aina kannattaa suunnitella pihaa huolellisesti ja ajatuksella.

1 – paikkaan valittu väärät kasvit

Helposti unohtuu kasvien valinnassa se, että eri kasvit viihtyvät erilaisilla kasvupaikoilla. Kuten ensimmäisessä kuvassa eli jos hortensia istutetaan paahteiseen tai kuivaan paikkaan, se kituu ja on ruma.

2 – kasvin tuleva koko voi yllättää

Monelle tulee yllätyksenä kasvin raju kasvu tai se, miten leveäksi kasvi kasvaa. Se usein paljastuu vasta silloin, kun kasvista alkaa olla haittaa tai sitä pitää leikata parikin kertaa kesässä. Esimerkiksi kuvassa pensaat kasvavat noin 1,5 metriä leveiksi ja leikattuinakin vähintään 50 cm leveiksi.

Top5 virhettä pihan suunnittelussa, kasvin tuleva koko unohtuu. Kuvassa aronian taimet on istutettu ihan portaisen reunaan kiinni.

3 – tulevien vuosien hoitotarve unohtuu

Usein näkee pihoja, jotka on tehty kauniiksi ja helppohoitoisen näköiseksi. Ja ensimmäisenä kesänä ne sitä ovatkin. Mutta seuraavina vuosina tuleekin yllätyksenä pihan suuri hoidon tarve. Esimerkiksi kuorikatetta tulee lisätä 2-4 vuoden välein, lopun ikää. Jos katealuetta on paljon, se tietää säännöllistä rahan menoa ja lisää pihatöitä.

Top5 virhettä pihan suunnittelussa, tulevien vuosien hoitotarve unohtuu.  Kuvassa iso kuorikatealue, johon täytyy lisätä katetta muutaman vuoden välein.

4 – kasvit ripoteltu pitkin pihaa

Tämä melkein kuuluisi top5 virhettä -listan kärkeen, sillä ripottelutyyli hankaloittaa nurmikon leikkaamista todella paljon. Ja se lisää myös rikkaruohojen kitkemistä, mikä monelle on yllätys. Näiden lisäksi se tekee pihasta helposti sotkuisen näköisen.

Top5 virhettä pihan suunnittelussa, kasvit ripoteltu pitkin pihaa. Kuvassa nurmikolla kiviä ja kasveja siellä täällä noin 1,5 m välein.

5 – liian vähän kasveja

Jos pihalla on vain pari kasvia, niin piha näyttää keskeneräiseltä ja kolkolta. Tämä onkin tärkeä muistaa, jos on myymässä asuntoa. Sillä tiedetään, että viihtyisän oloinen sekä kaunis piha, lisää talon arvoa. Eli saa todennäköisesti paremman hinnan talokaupasta. Ei siis ole samantekevää, miltä piha näyttää!

Top5 virhettä pihan suunnittelussa, liian vähän kasveja. Kuvassa valkoinen massiivinen lauta-aita ja nurmikkoa. Kasvina matala kuusen taimi sekä rungollinen pieni puu ja kasteluletkut pitkin nurmikkoa.

Vältä nämä top5 virhettä

Vältät nämä top5 virhettä, kun suunnittelet pihan ajatukselle ja vaikka paperille. Jos omat tiedot tai taidot ei riitä, käytä ammattilaisia apuna.

Pihasuunnittelun verkkokurssi

Voit suunnitella pihan myös itse Puutarha Studion Sarin pihasuunnittelun verkkokurssilla. Siellä on selkeät ohjeet, miten suunnitella pihaa sekä paljon siihen tarvittavaa tietoa valmiiksi koottuna. Kuten mm. tiedot eri kasvien leveyksistä, sekä paljon vinkkejä apukeinoista suunnitteluun. Eli kurssi ei vaadi mitään ennakkotietoja tai taitoja puutarhanhoidosta.

Lisää verkkokurssista täällä.

Top5 virhettä pihan suunnittelussa. Kuvassa syreenileimu kukkii lilan värisin kukin ja taustalla keltaista piiskua. Teksti Sarin pihasuunnittelu, kurssi Puutarha Studio

Hyvin suunniteltu piha vai kaaos – kumman haluat, valinta on sinun 🙂

Suunnitteluterveisin Sari

4 vastausta artikkeliin “Top5 virhettä pihan suunnittelussa”

    1. Ole hyvä 🙂 Nämä ovat niin selkeitä ja tavallisia virheitä, että niistä oli helppo kirjoittaa selkeä juttu.

  1. Ei tarvitse olla edes aloittelija. Viherrakentajan työssäni törmään jatkuvasti tuohon että liian suuriksi kasvavia kasveja laitetaan vääriin paikkoihin ja kuorikatealueita on valtavasti. Usein nämä suunnitelmat ovat arkkitehdin laatimia, joihin tietämys kasveista on valitettavan vähäinen. Tätä tulee vastaan rivitalo-ja kerrostalojen uudiskohteissa usein.
    Pahinta on että jos me rivipuutarhurit tai firman puutarhasuunnittejat yritämme saada muutosta, ei arkkitehti halua sitä istutussuunnitelmaa muuttaa.

    1. Samaa olen itsekin katsellut. Välillä ihan hirvittää, kun tietää mitä ongelmia pihan hoidosta tulee huoltoyhtiölle. Ja miten rumiksi pihat muuttuvat. Se on sääli, että tilaaja ei tätä tajua.
      Se on myös hassua, että edelleen arkkitehdin sana on laki, vaikka suunnitelmissa on selviä virheitä.

      Toimivan, kauniin ja helppohoitoisen pihan suunnittelu vaatii siis paljon tietoa! Ja siksi olenkin koonnut sitä verkkokurssille niille, jotka haluavat itse suunnitella tai joilla ei ole rahaa teettää suunnitelmaa. Olen tosi pitkään pitänyt harrastelijoille pihasuunnittelukursseja eli se on melkein jo kutsumustyötäni 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *