Top 3 maanpeitekasvia

Tässä 3 parasta maanpeitekasvia, jotka viihtyvät monenlaisissa kasvupaikoissa. Ovat siis sopeutuvia ja helppoja. Lisäksi niiden lehdistö kasvaa nopeasti ja on peittävä. Se nimittäin on ehdoton edellytys hyvälle maanpeitekasville.
Maanpeitekasvin idea on peittää lehdillään mullan pinta niin tehokkaasti, ettei jatkossa alueelta tarvitse kitkeä rikkaruohoja!

Vuorenkilpi – paras maanpeiteperenna

Yleisin vuorenkilpi on vaaleanpunakukkainen herttavuorenkilpi (Bergenia cordifolia). Kaikki vuorenkilvet ovat ikivihreitä eli lehdet ovat myös talvella. Ne kukkivat toukokuussa aurinkoisella paikalla.
Vuorenkilpi viihtyy auringosta varjoon, mutta kukkii runsaimmin auringossa.  Ne kestävät hyvin kuivuutta ja menestyvät myös tuoreessa maassa.

Tältä vuorenkilpi näyttää kesällä, kun kukat ovat lakastuneet. Kukkavarret voi myös leikata pois, jos niin haluaa.

Marraskuussa vuorenkilpi on saaneet hieman punerrusta lehtiinsä.
Ylin kuva on otettu tällä viikolla herttavuorenkilven `Rotblum` lajikkeen kukista. Upea väri!

Rönsyansikka – helppo lisätä maanpeitekasvia

Myös rönsyansikka (Waldsteinia ternata) on ikivihreä. Se kukkii toukokuussa keltaisin kukin, ja taas auringossa on runsain kukinta.
Rönsyansikka viihtyy auringosta varjoon, mutta varjossa kukinta on hyvin olematonta. Se menestyy kuivalla paikalla sekä tuoreessa maassa. Kevätaurinko lumettomilla alueilla voi ruskettaa hieman lehtiä. Se ei käytännössä haittaa, sillä rönsyansikka kasvattaa jo toukokuussa uudet lehdet vanhojen päälle. Sitä on helppo lisätä rönsyistä.
Rönsyansikka toukokuussa, kun siinä on jo uusia lehtiä vanhojen päällä.


Tässä kuva rönsyansikasta marraskuulta. Senkin lehdet saavat hieman väritystä talveksi.

Tuoksukurjenpolvi – jos haluaa tuoksuvaa maanpeitekasvia

Tuoksukurjenpolvi (Geranium macrorrhizum) ei ole ikivihreä, mutta sillä on lehdet aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn asti. Se myös leviää kiitettävästi, joten siksi se kuuluu maanpeitekasvien kolmen kärkeen. Kukinta on kesäkuun tietämillä ja kukkien väri vaihtelee punertavasta valkeaan, lajikkeen mukaan. Kukat eivät tuoksu, vaan lehdistö.
Tuoksukurjenpolvet viihtyvät auringosta varjoon, ja taas auringossa on runsain kukinta. Parhaiten ne viihtyvät tuoreessa maassa, mutta kestävät hyvin hetkellisiä kuivia jaksoja.

Punertavakukkainen on tuoksukurjenpolven perusmuoto. On muuten upea kasvi reunassa, vai mitä.

Tuoksukurjenpolvi saa myös hieman syysväritystä. Kuva on lokakuulta. Alareunassa kukkii muuten verikurjenpolvi, mikä on hyvä maanpeitekasvi kuivahkolle ja aurinkoiselle paikalle.

Oikea istutustapa:

Jotta nämä maanpeiteperennat pääsevät hyvään kasvuun ja peittävät nopeasti lehdillään mullan pinnan, pitää istutus tehdä oikein. Siitä myöhemmin lisää. Ja mullassa ei saa olla rikkaruohojen juuria jo valmiina, vaan ne on poistettava aina ennen istutusta!
Vinkki vanhasta perinnetiedosta kitkemiseen löytyy Kesän parhaat kitkemispäivät. Päiviä kannattaa hyödyntää etenkin hankaliin juurilla leviäviin rikkaruohoihin.

Hyvää viikonloppua!
Terkuin Sari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.