Tavallinen metsätammi vai kartiotammi – iso kokoero

Metsätammi eli se tavallinen tammi on puu, mihin liittyy monilla paljon muistoja ja tunteita. Se kasvaa leveäksi ja isoksi puuksi, joten ihan joka pihaan se ei mahdu, kuten kuvasta näkee. Onneksi siitä on myynnissä kapeampi kartiotammi.

Metsätammi

Metsätammi (Quercus robur) kasvaa luonnonvaraisena Lounais-Suomen lehtometsissä. Siitä saa pitkäikäisen puun pihalleen, sillä elää hyvällä paikalla ainakin 250 vuotta, täällä Suomessa. Metsätammi menestyy vielä III-vyöhykkeellä ja hyvällä paikalla jopa IV-vyöhykkeellä.

Se voi kasvaa noin 20 metriä korkeaksi ja 15 metriä leveäksi

Kartiotammi

Kartiotammi (Quercus robur `Fastigiata`) sen sijaan on hyvin kapeahko ja kartionmallinen, kuten alla olevasta kuvasta näkyy. Kartiopuuna se on näyttävä ja tuuhea eikä varjosta paljoakaan, vaikka kasvaakin korkeaksi.

Tärkeää kartiotammen taimen valinnassa on oikea alkuperä. Sitä on myynnissä kestävää kotimaista kantaa eli lisäysmateriaali on otettu Suomessa kasvavista puista. Niille menestymisvyöhykkeeksi annetaan I-III.

Se voi kasvaa noin 15 metriä korkeaksi ja 4 metriä leveäksi. Siis paljon kapeammaksi kuin metsätammi.

Tämä kuva on otettu Lepaalta.

Tammi kukkii ja tekee tammenterhoja

Toukokuussa tammen lehdet puhkeat hyvin vaalean heleän vihreinä. Samaan aikaan niissä on myös pienet kukat kuin ketjuissa.

Loppukesällä kukista kehittyneet tammenterhot ovat vielä vihreitä. Syksyn lähestyessä ne muuttuvat ruskeiksi ja putoavat maahan. Terhot ovat tärkeitä oravien ja isompien lintujen ravintoa.

Kuva on kartiotammesta elokuulta. Sen lehdistö on tiiviisti lähekkäin, hieman eritavalla kuin metsätammessa.

Tammen kasvupaikkavaatimus:

Tammet viihtyvät auringossa, tosin aluksi myös varjoinen paikka käy. Mutta kauneimman mallisiksi ne kasvavat täydessä auringossa, kuten tammi jutun ensimmäisessä kuvassa. Puut kannattaa aina tukea istutuksen yhteydessä, niin ne lähtevät hyvään kasvuun. Siitä enemmän Puun tukeminen eri tavoilla -postauksessa.

Muuten ne viihtyvät parhaiten tuoreessa multamaassa. Muissakin paikoissa ne kyllä kasvavat, mutta eivät niin hyvin tai jäävät lyhytikäisiksi. Lehtokasvina pitävät myös ravinteikkaasta maasta.

Vanhempi postaus Isot tammen taimet Mikkelin Asuntomessualueella. Alueen katupuuksi oli istutettu isokokoisia tammen taimia. Eli niitä on myynnissä hyvinkin erikokoisina taimina.

Näitä korkeaksi kasvavia puita kannattaa suosia myös kotipihoilla. Siitä enemmän postauksessa Isot puut on tärkeitä kotipihalla.

Puutarhasuunnitteluterveisin Sari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.