Tarvitseeko kasvihuone rakennusluvan?

Rakennuslupa, toimenpidelupa, toimenpideilmoitus tai saako kasvihuoneen tehdä omalle pihalle ihan vapaasti, riippuu paljon kaupunkien ja kuntien määräyksistä. Eli kannattaa selvittää ensin oman kunnan määräykset ja vasta sitten ryhtyä kasvihuoneen hankintaan. Jos kasvihuone on tehty vastoin määräyksiä, voi joutua purkamaan sen kokonaan.

Haja-asutusalueella pieni kasvihuone harvoin vaatii rakennuslupaa

Siellä määräykset ovat paljon suurpiirteisempiä. Mutta kannattaa silti tarkistaa etukäteen ainakin kunnan/kaupungin rakennusjärjestys.

Asemakaava-alueella kasvihuoneelle voi olla tarpeen hankkia rakennuslupa

Rakennustapaohjeet:

Kannattaa tarkistaa oman asuinalueen rakennustapaohjeet, mikä on yleensä tehtynä uudemmille alueille. Vanhoilta asuinalueilta se saattaa puuttua kokonaan.

Rakennusjärjestys:

Rakennusjärjestys on jokaisella kunnalla ja kaupungilla. Siinä on määräyksiä niin haja-asutusalueille kuin asemakaava-alueillekin.  Monella kunnalla rakennusjärjestyksessä on selkeästi mainittu minkä kokoinen kasvihuone vaatii rakennusluvan, toimenpideilmoituksen tai minkä voi tehdä ilman mitään lupaa.

On hyvä myös tarkistaa se, kuinka lähelle rajaa kasvihuoneen saa laittaa. Sekin tieto löytyy yleensä rakennusjärjestyksestä.

Asemakaavamääräykset:

Joillakin asemakaava-alueilla voi olla vähän erikoisempia määräyksiä, mitkä velvoittavat tekemään kasvihuoneestakin rakennuslupahakemuksen. Eli omaa tonttia koskevat asemakaavamääräykset kannattaa aina tarkistaa. Ja tämä koskee nyt vain asemakaava-alueita.

Vaikea selkoista kapulakieltä

Kieltämättä, joillakin kaupungeilla ja kunnilla rakennusjärjestys on aika vanha ja kummallista terminologiaa sekä mutkikkaita lauseita täynnä. Minullekin on tullut töissä eteen tilanteita, että en osaa tulkita joitakin rakennusjärjestyksen tekstejä. Silloin ei auta muu, kuin ottaa yhteyttä rakennusvalvontaan. He osaavat kyllä neuvoa ja ohjata eteenpäin tarvittaessa.

Eli ensin on hyvä suunnitella piha ja kasvihuoneen paikka toimivaksi. Sitten voi selvittää määräykset ja suunnitella projekti… ja vasta sitten lähteä tilaamaan kasvihuonetta ja alkaa pohjatöiden tekoon. Pihasuunnitelman voi tilata ammattilaiselta tai suunnitella pihaa vaikka verkkokurssin avulla.

Kevätterveisin Sari

Ps. Mikkelin Asuntomessuilla oli iso kasvihuone tukimuuria vasten. Kuvia siitä Top3 pihaa Mikkelin Asuntomessuilta -jutussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *