Taimien istutusväli leikatussa pensasaidassa

Tänään pihakäynnillä tuli puheeksi, mikä olisi hyvä taimien istutusväli, jos haluaa hyvin ja peittävän pensasaidan. Eli aidan, jota pidetään leikkaamalla kapeana. Joten laitan nyt siitä tännekin oman postauksen, sillä taimien istutusetäisyys eli istutusväli on hyvin tärkeä asia muotoonleikatuissa pensasaidoissa. 

Ylimmässä kuvassa on taikinamarjaa, josta saa tosi kauniin ja matalahkon muotoonleikatun aidan. Ja se muuten vihertyy lehteen aikaisin keväällä 🙂

Lehtipensaan taimien istutusväli

Pensasaidan taimet istutetaan 33,33 cm välein eli 3 kpl/metrille, jos halutaan kapea ja alhaalta tuuhea pensasaita. Silloin on myös tärkeää leikata aitaa muotoon jo ensimmäisestä kesästä lähtien.

Jos taimet ovat alhaalta runsaasti haaroittuneita ja aitaa ei tulla leikkaamaan tiukkaan muotoon, voi taimien väli olla jopa 50 cm. Eli kannatta miettiä etukäteen, millaista ulkonäköä pensasaidalta haluaa…. ja paljonko on valmis tekemään pihahommia sen eteen.

Vanhempi postaus Suosituimmat pensasaidat Vantaan Asuntomessuilla, klik, jossa kuvia erilaisista lehtipensaista ja havuista. Osa niistä on selvästikin tarkoitettu kasvatettavan vapaasti, ei siis muotoonleikattuna pensasaitana.

Kuusiaidan taimien istutusetäisyys

Jos kuusiaidan istuttamiseen käytetään pieniä taimia, niin niiden väli on 3 kpl/metri. Silloin saadaan tuuhea aita. Jos taimet ovat isompia, niin väliä pidennetään. Liian harvaan ei kuitenkaan kannata istuttaa, sillä taimien väliin jää pitkäksi aikaa aukot eikä muutenkaan pensasaidan rakenne tule tukevaksi.

Komeita vanhoja pensasaitoja Lepaalla

Tämä orapihlaja-aita näyttää niin upealta! Se näyttää niin tasaiselta ja tuuhealta. Aitojen leikkaaminen onkin taitolaji. Siitä ehkä myöhemmin lisää. Vai haluaisitteko jostain muusta aiheesta juttua? Vaikka pensasaidan kasvilajin valinnasta?

Lepaalla on pitkä historia puutarhaoppilaitoksena ja se näkyy.  Kuvia Lepaa 2017 -näyttelystä, klik

Kevätterveisin Sari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *