Siniset kukat kuin Pantone 2020 väri

Siniset kukat eivät ole olleet kovinkaan suosittuja pihoilla. Siksi onkin jännä nähdä, vaikuttaako tämän vuoden Pantone 2020 väri, klassinen sininen, ensi kevään taimitarjontaan myymälöissä. Kuvassa on kevätkurjenmiekka (Iris reticulata) huhtikuussa. Se on siis sipulikasvi, ei perenna.

Sinisen ja violetin eri sävyjä kukissa

Kurjenmiekkoja on paljon eri lajeja ja lajikkeita. Niistä löytyy sinisen eri sävyjä ja myös enemmänkin violettiin taittuvia kukkien värejä. Alla on siperiankurjenmiekka (Iris siberica), joka kukkii kesäkuun puolessa välissä. Se on perenna ja siitä on eri sävyisiä lajikkeita saatavana.

Siniset kukat kuin Pantone 2020 väri klassinen sininen. Kuvassa siperiankurjenmiekka, jolla sinisenlilahtava kukka.

Kevään sipulikukista sinililjat

Aikaisin keväällä on useitakin sinikukallisia matalia sipulikukkia. Osalla kukka on vaalean sininen ja osalla tummempi. Kuvassa pikkusinililja (Scilla bifolia) huhtikussa.

Siniset kukat kuin Pantone 2020 väri klassinen sininen. Kuvassa pieniä sinisiä kukkia tertuissa, kun maa on muuten vielä mullalla. Pikkusinililjat ovat matalia scilloja.

Törmäkatkerolla siniset kukat

Upea loppukesän sininen kukkija perennoissa on törmäkatkero (Gentiana septemfida). Sen kukan sininen sävy on aina ihastuttanut minua. Kumma kyllä sitä ei ole tullut ostettua omalle pihalle, vielä. Se kuuluu niihin perennoihin, joille kannattaa valita kasvupaikka huolella. Eli menestyy vain oikeanlaisella paikalla. Kukinta-aika on siis elo-syyskuu.

Siniset kukat kuin Pantone 2020 väri klassinen sininen. Kuvassa törmäkatkeron sinisiä kellomaisia kukkia.

Monia muita sinikukallisia perennoja

On paljon muitakin sinikukallisia perennoja, joilla kukien väri ei ole niin ”klassisen sininen”. Alla maanpeitekasvina käytetty kevätkaihonkukka (Omphalodes verna).

Siniset kukat kuin Pantone 2020 väri klassinen sininen. Kuvassa kevätkaihonkukan mattomainen kasvusto, jossa vihreiden lehtien seassa on sinisiä pieniä kukkia sekä valkokukkaista ketunleipää.

Meidän pihalla ukonhatut ovat aika vaaleanhaaleita ja violetin sinertäviä. Sitä on myös tummempikukkaista myynnissä.

Kuvassa vaaleanlila kukkainen ukonhattu. Sillä on pystyt kukkatertut ja syvään liuskoittuneet lehdet.

Näin kun katselee sinikukkaisten kasvien kuvia peräkkäin, huomaa hyvin, miten eri sinisävyisiä niiden kukat ovat.

Siniset kukat – Pantone 2020

Ja sitä Pantone 2020 ”klassisen sinistä” sävyä taitaa löytyä aika harvasta monivuotisesta pihakasvista. Olisi kiva kuulla, tuleeko teille jokin kukka mieleen, jolla olisi juuri se sävy? Tai edes siihen suuntaan?

Puutarhaterveisin Sari

4 vastausta artikkeliin “Siniset kukat kuin Pantone 2020 väri”

  1. Ihanat kuvat! Siniset kukat on lempikukkiani. Mainitsemiesi lisäksi, jaloritarinkannuksen kukka on lähellä tuota sinistä. Ainakin minulla oli sellaista kerran.

    1. Tosiaankin jaloritarinkannuksen lajikkeissa on tuota Pantone 2020 väriä. Sellainen taitaa olla esim. `King Arthur`, jolla on aika tummahkot kukat. Se on kyllä upea kukkiessaan. Ja aika korkea eli noin 180 cm ja kukkii heinä-elokuussa.

  2. Ritarinkannus minullakin tuli mieleen. Oliskohan meillä juuri tuo lajike, sillä se tosiaan on paljonkin minua pidempi:)

    1. Hyvin kasvaessaan ovat tosiaan järkyn korkeita 😉 Ja tietysti silloin myös tosi komeita kukkiessaan.
      Täytyykin nyt keväällä tutkia tarkemmin myymälöitä, jospa ostaisi itsellekin taas muutamia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *