Selvitettävää -pihasuunnittelu

Selvitettävää on paljonkin, kun lähdetään tekemään pihasuunnitelmaa. Se on ihan sama, onko piha uusi tai vanha sekä onko piha kaupungissa tai maalla. Eli nyt pihasuunnittelusarjan vanhalla pihalla on vuorossa autotallin paikkaan liittyviä pohdintoja.

Selvitettävää autotallin paikkaan

Tämän vanhan pihan asukkaat ovat siis aikeissa rakentaa autotalli ja hyvät autopaikat. Autotallin paikaksi on ikään kuin kaksi vaihtoehtoa. Sen verran ollaan jo tarkastettu kunnan taholta tulevia määräyksiä, että kumpikin paikka on mahdollinen.

Seuraavaksi listataan näiden kahden paikan plussat ja miinukset. Siinä tullaan huomioimaan myös talvi. Ja tietysti se aika, kun asukkaat ovat iäkkäämpiä ja voimat vähenee, mikä tuli jo vinkkinä lukijalta 🙂

Kun paikka on päätetty, niin varsinainen pihasuunnittelu pääsee vauhtiin. Autotallin suunnittelun sekä lupien hakemisen voi tehdä sitten, kun on sen aika. Asukkaiden toiveet olikin viime postauksen aiheena.

Piha kaupunkimaisessa ympäristössä

Kaupunkimaisen pihan suunnitteluun kannattaa selvittää asemakaavamääräysket yms. Kuvassa näkyy useamman talon uudet pihat, joissa autotallit ovat rajassa kiinni.

Kaupunkimainen ympäristö on yleensä asemakaava-aluetta. Asemakaavamääräyksissä saattaa olla useitakin määräyksiä, mitkä koskevat omaa pihaa. Eli ennen kuin alat tehdä pihasuunnitelmaa, kannattaa selvittää omaa tonttia koskevat määräykset. Lisäksi on muitakin kunnan ja kaupungin sanelemia määräyksiä, jotka voivat ohjata esim. raja-aitoja, leikkimökkiä, muurikiveystä ja pihavajaa.

Piha maalla – myös siellä selvitettävää

Maaseudullakin on omat kaavat, mutta niissä on vähemmän pihaan liittyviä määräyksiä. Siitä huolimatta nekin ja muut määräykset kannattaa aina selvittää, ennen pihasuunnitelman aloittamista.

Nimittäin jos tekee pihalle jotain sellaista, johon olisikin pitänyt hakea kunnalta/kaupungilta hyväksyntä, voi joutuakin jopa purkamaan rakennelman. Sekös harmittaisi, koska silloin raha meni taivaan tuuliin.

Pihasuunnittelukurssilla on lisää näistä erilaisista määräyksistä, joita on syytä tarkistaa. Muutenkin ne kannattaa aina selvittää, niin ymmärtää oman asuinalueen tilannetta paremmin. Ja silloin ei myöskään naapuritontilla kerrostalotyömaan aloitus tai katumuutokset tule yllätyksenä

Pihasuunnittelusarjasta

Tässä pihasuunnittelusarjassa seurataan vanhan pihan kunnostusta. Ja se alkaa tietysti konkreettisesta suunnittelusta. Joka viikko on tulossa uusi postaus, mikäli ei tule yllätyksiä. Niitä voi nimittäin tulla, kun samalla asukkaat remontoivat vanhaa asuinrakennusta. Ja tietysti pidämme joulutauon.

Tavoitteena on siis saada pihasuunnitelma kevääksi. Asukkaat tekevät suunnittelua osaksi itse, Sarin pihasuunnittelukurssi -verkkokurssin avulla. Sovimme, että autan heitä suunnittelussa, niin saan kirjoittaa tästä projektista tänne blogiin. Verkkokurssi on Puutarha Studion eli yritykseni.

Seuraavaksi pihasuunnittelusarjassa on vuorossa ”järki-ihmisen muistilista” 🙂

Ja tämän vanhan pihan esittelyn teen heti, kun joulukiireiltämme ehdimme.

Suunnitteluterveisin Sari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.