Puun tukeminen eri tavoilla

Puun tukeminen on todella tärkeää, jotta puu juurtuu mahdollisimman nopeasti. Samoin hyvä tuenta estää tuulen ja myrskyn painamasta puun tainta vinoon. Olisi aika harmillista, jos puu lähtee jo nuorena väärään asentoon.

Puun tukeminen kahdella tukikepillä

Usein puun tukemiseen käytetään kahta tukikeppiä tai järeämpää tukiseivästä. Kuvassa olevat tukikepit voivat olla metallia. Oleellista on se, että ne pitävät rungon alaosan paikallaan tukevasti.

Puun tukeminen kahdella tukikepillä eli pilvikirsikka on tuettu kahdella metallisella kepillä.

Alla olevassa kuvassa tukikepit on laitettu maahan viistosti. Tätä tapaa näkee paljon isojen puiden tuennassa. Näyttäisi tukikepit olevan harjanvarsia… käy se näinkin 😉

Puun tukeminen kahdella tukikepillä eli kuvassa pihlaja on tuettu kahdella puisella tukikepillä. Tukikepit ovat viistosti maassa.

Havupuiden tuenta

Havupuut tuetaan usein matalilla tukiseipäillä ja laitettuna viistosti. Matalat tukikepit pitävät taimen alaosan paikallaan eli puun juuripaakku ei pääse liikkumaan. On ihan hyvä, että puun latvaosa pääsee heilumaan tuulessa. Se aktivoi puuta juurtumaan maahan.

Kuusen tuenta on myös tärkeää ja tässä kuvassa kuusi on tuettu kahdella lyhyellä tukiseipäällä.

Pienten puiden tukeminen myös tärkeää

Moni unohtaa tukea nämä pienet puut kuten riippapuut, rungolliset syreenit ja vastaavat. Niidenkin tukeminen on tärkeää. Osalla lehtimassaa on paljon, johon tuuli tarttuu. Ja talvella lunta voi kertyä niiden latvukseen ja taivuttaa rungon poikki. Lumi kyllä kannatta karistaa aina ajoissa, ennen kuin käy huonosti.

Myös riippuvaoksaisen puun tukeminen on tosi tärkeää. Kuvassa riippaoksainen lehtikuusi.

Tuenta neljällä tukiseipäällä

Isokokoiset puuntaimet tuetaan järeämmin eli neljällä tukiseipäällä. Kuvassa tuettu puu ei kylläkään ole niin iso. Ja tässäkin tukiseipäät on aika lyhyet, jotta puu älyää lähteä juurtumaan.

Isojen puiden tukeminen tehdään neljällä tukiseipäällä, jotka ovat matalia.

Älä tee näin!

Tätä puun taimea ei ole tuettu. Jo nyt istutusvuonna tuuli on painanut sen vinoon. Onneksi tilanteen voi vielä korjata syksyllä.

Toinen asia, mikä on useassa tämän postauksen kuvassa. Runkoon sidottu ohut bambukeppi pitää poistaa istutettaessa! Bambukepin vihreät sidosnauhat kuristavat tämänkin puun runkoa ja siitähän puu ei pidä.

Älä tee näin eli puuta ei ole tuettu. Siltä on unohtunut ottaa pois ohut tukikeppi, joka kuristaa jo puun runkoa.

Puun tukeminen

Puu tuetaan tukevasti. Tukikepit ovat yleensä runkoa paksumpia ja ne on kiinnitetty jämäkästi maahan rautakangen avulla. Ne eivät saa puhkoa puun juuripaakkua, joten ne eivät ole rungossa kiinni, vaan kauempana rungosta.

Puu sidotaan tukikeppeihin jollain sidosnauhalla, mikä ei naarmuta puun kuorta. Tapoja on monia, kuten kuvista näkyy. Tuenta ei saa kuristaa puun runkoa, mutta ei saa olla liian löysästikään.

Tuennat tarkistetaan keväällä ja syksyllä, siis että tuenta on edelleen puuta tukeva ja sidokset eivät kurista puuta. Puun runko nimittäin kasvaa koko ajan paksuutta.

Tuentoja pidetään noin 3 vuotta. Hyvin tuulisilla paikoilla tai isoilla puun taimilla kauemmin.

Toivottavasti tästä oli sinulle apua 🙂 Ja jos kaipaat ohjeita puun istuttamiseen, niin niitä löytyy Pikkusyreenin istutus jutusta.

Puutarhaterveisin Sari

2 vastausta artikkeliin “Puun tukeminen eri tavoilla”

  1. Olipa hyvä teksti, kertookohan taimimyyjät ollenkaan noista bambujen poistamisista kun niin monella oli jätetty ja ne nöytti olevan tosi tiukasti sidottu puun ympärille. Oli yllätys että puun latva saa heilua ja että se siitä aktivoituu juurtumaan? Huh!

    Tunnen tässä piston sydämessä, kun meidän vanhalla pihalla on yksi omenapuu joskus muinoin tuettu metallivaijerilla joka on osin vahingoittanut puuta.. ?

    1. Kiitos palautteesta 🙂 Voi hyvinkin olla, että taimimyyjä ei sitä tule sanoneeksi, kun on niin paljon muuta asiakkaan kanssa keskusteltavaa. Bambukepit kyllä unohtuu tosi herkästi siinä tilanteessa.
      Omenapuu on onneksi sitkeä ja pitkäikäinen puu. Se kasvaa ja voi hyvin, vaikka osa sen rungosta olisikin kuivunut. Eli ole huoleti 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *