Piippuköynnös viihtyy varjossa

Piippuköynnös viihtyy varjossa loistavasti, kasvattaen peittävän lehdistön. Se kuuluu helppohoitoisiin ja varmoihin köynnöksiin, jota kuitenkin näkee harvemmin pihoilla.

Peittävä lehdistö

Kuten alla olevasta kuvasta hyvin näkee, piippuköynnöksen lehdistö on erittäin peittävä. Toki kestää vuosia, että se kasvaa näin isoksi ja leveäksi köynnökseksi.

Piippuköynnös viihtyy varjossa ja sen lehdistö on hyvin peittävä, kuten kuvassa. Köynnöksen vihreät lehdet peittävät lähes koko seinäpinnan.
Piippuköynnös viihtyy varjossa, jossa sen sydämen malliset vihreät lehdet ovat sen suurin koristearvo. Kuvassa yksi iso lehti.

Piippuköynnöksen koristearvo on nimen omaan sen isoissa lehdissä. Ne puhkeavat myöhään keväällä ja ovat vihreitä pakkasiin asti. Eli harvoin edes saavat syysväritystä.

Piippuköynnös kukkii erikoisin kukin

Tätä köynnöstä ei osteta kukkien takia vaan lehdistön. Se kyllä kukkii, mutta yleensä sitä edes huomaa. Kukat ovat erikoisen näköisiä, kuin piippuja 🙂

Piippuköynnös kukki erikoisin kukin keväällä ennen lehtien puhkeamista. Kuvassa yksi viininpunainen piippua muistuttava kukka.

Kuva on otettu keväällä ja siitä näkee hieman köynnöksen versoja, jotka kiertyvät tuen ympäri. Se ei siis tartu seinään. Piippuköynnöksen voikin laittaa kasvamaan köynnösvaijereihin, jolloin siitä saa kapean ja hyvin korkean ”köynnöspilarin”.

Piippuköynnös on helppohoitoinen

Yleisin piippuköynnös eli lännenpiippuköynnös (Aristolochia macrophylla) kasvaa noin 5 metriä korkeaksi. Parhaiten se viihtyy puolivarjossa ja ravinteikkaassa tuoreessa maassa. Menestymisvyöhyke sillä on I-IV(V).

Se kuuluu niihin kasveihin, joille ei tarvitse tehdä juuri mitään. Siis mikäli se on istutettu paikalle, missä se viihtyy ja multaa on riittävästi. Jonkinlaiset korkeat tukirakennelmat sille täytyy laittaa, johon versot pääsevät kiertymään. Mutta varsinaista hoitoa se ei tarvitse.

Milloin sitten kannattaa istuttaa köynnöksiä, niin siitä lisää Mikä on hyvä taimien istutusaika -postauksessa.

Lisää postauksia köynnöksistä

Terveisin Sari

2 vastausta artikkeliin “Piippuköynnös viihtyy varjossa”

  1. Upeat kuvat piippuköynöksestä! Olen miettinyut juuri varjossa viihtyviä köynöksiä ja tämä tuntuis nyt juuri sopivalta. Menestyyköhän se näin pohjoisessa? Ajattelin nyt kyllä kokeilla jos vaan löydän taimia.

    1. Kiitos 🙂 Piippuköynnös on tosiaan upea, etenkin kun sille on varattu riittävän iso köynnöstuki. Silloin sen kauneus tulee parhaiten esiin.
      Tiedätkö millä vyöhykkeellä pihasi on? Ne kasvu- eli menestymisvyöhykkeet antavat hyvän kuvan, onko kasvilla mahdollisuutta menestyä. Ja tietenkin voi aina kokeilla. Keväällä on taimimyymälöissä runsain valikoima, eli kannattaa silloin käydä ostoksilla. Ainakin täällä Uudellamaalla tämä on ihan yleisesti myynnissä, tosin pieninä määrinä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *