Pihasuunnittelu ja piirtäminen mittakaavassa

Mittakaavassa piirtäminen tuo pihasuunnitelmaan varmuutta ja siksi pienetkin alueet kannattaa piirtää johonkin mittakaavaan. Voi kuulostaa vaikealta, mutta se on käytännössä helppoa. Etenkin kun valitsee mittakaavan, johon käy tavallinen viivoitin.

Miksi mittakaavassa piirtäminen on niin tärkeää?

Se varmistaa sen, että kaikki mahtuu paikalleen. Pihasuunnittelun idea onkin juuri se eli suunnitella riittävästi tilaa kulkureiteille, kalusteille, autoille, lavakauluksille, hedelmäpuille, kasvihuoneelle jne.

Se varmistaa myös, että kasvit tulevat sopiville etäisyyksille toisistaan ja rakennuksista. Tämä onkin todella tärkää puiden ja isojen pensaiden kanssa.

Pihasuunnittelu ja mittakaavassa piirtäminen on tärkeää. Kuvassa monta kuusen tainta istutettu lähekkäin. Mittakaavassa piirtäminen varmistaisi mahtuuko ne kasvamaan siinä myös tulevaisuudessa.

Paperille piirtäminen

Voi piirtää ihan tavalliselle kopiopaperille, piirustuspaperille tai luonnospaperille, mitä ikinä löytyykään kotoa. Hyvä mittakaava omakotipihan pihasuunnitteluun on 1:100, jolloin pärjää tavallisella viivoittimella.

Mittakaavassa piirtäminen tarkoittaa sitä, että kaikki piirretään lintuperspektiivistä ja oikean kokoisina. Silloin suunnitelmasta näkee heti, onko rajan kasviaidalle riittävästi tilaa vai pitääkö laittaa lauta-aita. Tai mahtuuko vara autopaikka aidan viereen tulevaisuudessa. Siis tärkeitä asioita, joita ei harva hahmottaa pihalla oikein. Sen sijaan paperille piirrettynä sen näkee kaikki.

Pihasuunnittelu ja mittakaavassa piirtäminen on tärkeää. Kuvassa kasvit istutettu aidaksi kadun reunaan. Mittakaavassa piirtäminen varmistaisi mahtuuko ne kasvamaan siinä myös tulevaisuudessa vai kasvavatko ne liikaa tielle estäen näkyvyyttä.

Portaat ja kulkureitit mittakaavassa

Samoin portaat ja kulkureitit on hyvä piirtää mittakaavassa heti alusta asti. Olen huomannut pihasuunnittelukursseilla, että usein unohtuu varata riittävästi tilaa portaille. Etenkin terassien suunnittelussa, portaiden huomioiminen on tosi tärkeää käytännöllisyyden ja pihanhoidon kannalta.

Pihasuunnittelu ja mittakaavassa piirtäminen on tärkeää. Kuvassa oven edessä portaat betonikivestä ja sivussa luiska. Eli pihasuunnitelmassa näille varataan riittävästi tilaa.

Perennapenkin suunnittelussa

Perennapenkin eli kukkapenkin suunnittelussa mittakaavaan piirtäminen on oikeastaan ainoa tapa varmistaa, että kaikki mahtuu. Perennat ovat hyvinkin eri kokoisia, joten niille varataan tilaa kasvilajin mukaan. Ammattilainenkaan ei pysty hahmottamaan perennapenkin luonnostelua päässään, vaan se pitää piirtää paperille. Tai osa ammattilaisista hahmottaa sen tietokoneelle. Osa edelleen käsin piirtämällä.

Perennapenkin suunnittelussa kaikki piirretään mittakaavaan. Vain siten näkee mahtuvatko kaikki kasvamaan.

Mittakaavassa piirtäminen on helppo oppia

Monilla kansalaisopistojen pihasuunnittelukursseilla piirretään mittakaavaan. Se on helppoa ja opettaja auttaa, jos tuntuu ettei hahmota asiaa. Sen jälkeen tarvitaan vain mittatietoja, niin piirtäminen pääsee vauhdikkaasti käyntiin.

Tätä piirtämistä, mittatietoja ja muuta pihasuunnitteluun liittyvää on myös Sarin pihasuunnittelun verkkokurssilla, siitä lisätietoja Puutarha Studion sivulta.

Suunnitteluterveisin Sari

2 vastausta artikkeliin “Pihasuunnittelu ja piirtäminen mittakaavassa”

  1. Kantapään kautta oppineena, suosittelen kyllä tarkasti suunnittelua! Ei tarvitsisi jälkikätten siirrellä liian isoiksi kasvavia kasveja muualle.

    1. Tuo on hyvä pointti! Kun suunnittelee tarkasti etukäteen eli mittakaavaan kasvin kokotiedoilla, niin kasvi ei kasva ”liian isoksi”. Ja pihasta tulee samalla helppohoitoinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *