Pihan tyyli mietinnässä

Pihan tyyli on mietinnässä usein jo pihasuunnittelun alkuvaiheessa. Joten aihe saa kunnian aloittaa tämän pihasuunnittelusarjan. Siinä samalla seurataan vanhan pihan kunnostusta ja tietenkin suunnittelua.

Vanha pihan tyyli vai modernimpi?

Pihan tyyli mietinnässä eli pihalla on vanhoja isoja omenapuita ja matalia luonnonkivimuureja.

Tämän vanhan pihapiirin asuinrakennus on 1920-luvulta, joten pihakin on suurin piirtein niiltä ajoilta. Nyt sitten onkin mietitty, jätetäänkö ja kunnostetaanko vanhaa tyyliä vai muutetaanko pihan ulkonäköä modernimmaksi. Mietintä jatkunee vielä viikon verran eli ensi viikon postauksessa kerron sitten, mihin asukkaat päätyivät.

Olisi kiva kuulla teidänkin mielipiteitä, mikä tyyli tähän sopisi. Tai tuleeko teille mieleen jotain muita ideoita yms. Asukkaat odottavat innolla kommentteja 🙂

Selkeä tyyli eli muotoja ja rajauksia

Tällä hetkellä suurinta osaa miellyttää pihassa enemmänkin selkeät muodot, kuten esimerkiksi puolipallon muotoiset pensaat. Tai viljelylaatikot ja kivetyt kulkureitit. Samoin näyttävät rajaukset tuovat selkeyttä pihaan.

Pihan tyyli mietinnässä eli sopiiko vanhalle pihalle modernit mustat viljelylaatikot ja sepeli/laattakäytävät rajattuna reunakivillä.

Kukkarunsautta ja pitkää kukinta-aikaa

Osa taasen rakastaa kukkia ja unelmoivat keväästä syksyyn kukkivasta pihasta. Silloin pihan selkeys ei olekaan tärkeintä, vaan sallitaan pihalla tietynlainen rentous ja rehevyys.

Pihan tyyli mietinnässä eli sopiiko vanhalle pihalle kukkarunsautta ja pitkää kukinta-aikaa takaavat perennaistutukset

Luonnonmukaisuutta ja villimpi tyyli

Yksi suosittu tyyli on luonnonmukaisuus tai sitä jäljittelevä tyyli. Se saattaa näyttää pihalla jopa villiltä, mikä tietysti viehättää tämän tyylin valitsevia.

Pihan tyyli mietinnässä eli sopiiko vanhalle pihalle luonnonmukaisuus ja vähän villimpi pihan tyyli

Piha mitattu ajoissa

Mittasimme jo pihalta ne muutamat oleelliset mitat, kuten puiden ja pihatien paikat. Miksi mittaaminen on niin tärkeää, siitä blogipostaus Sarin puutarhat -blogissa Mittaa pihalta oleelliset – helpottaa pihasuunnittelua.

Pihasuunnittelusarjasta

Tämä siis aloitti pihasuunnittelusarjan, jossa seurataan vanhan pihan kunnostusta. Ja se alkaa tietysti konkreettisesta suunnittelusta. Joka viikko on tulossa uusi postaus, mikäli ei tule yllätyksiä. Niitä voi nimittäin tulla, kun samalla asukkaat remontoivat vanhaa päärakennusta. Ja tietysti pidämme joulutauon.

Tavoitteena on siis saada pihasuunnitelma kevääksi. He tekevät suunnittelua osaksi itse, Sarin pihasuunnittelukurssin avulla. Sovimme, että autan heitä suunnittelussa, niin saan kirjoittaa tästä projektista tänne blogiin. Verkkokurssi on Puutarha Studion eli yritykseni.

Pihasuunnitelmassa huomioidaan myös puutarha-fengshui. Siitä myöhemmin lisää.

Uusi piha tai vasta talo suunnitteilla

Tämä on nyt vanhan talon piha, mutta jos sinulla on vasta talon suunnittelu käynnissä, niin mieti jo samalla pihaa. Vain siten tulee hyvä kokonaisuus. Siitä vanhempi postaus Mieti pihaa kun suunnittelet taloa.

Suunnitteluterveisin Sari

12 vastausta artikkeliin “Pihan tyyli mietinnässä”

 1. Tämä on hyvä postaussarja! Itsellä myös vanha piha. Niille asukkaille vinkkinä, että älkää pilatko omenapuita leikkaamalla tapeille. Niitä rumiluksia näkee niin paljon. Tsemppiä!

  1. Kiitos vinkistä! Välitän sen asukkaille. Olen niin samaa mieltä kanssasi, vanhoja omenapuita kannattaa leikata varoen. Eikä missään nimessä lyhentää oksia voimakkaasti tapeille.

  2. Piha on kuulunut samalle suvulle aina, ja vanhat omenapuut ovat rakkaita.. Leikataan hellävaroen. 🙂

  1. Itsekin odotan mielenkiinnolla, mitä tyyliä asukkaat ovat ajatelleet. Tai onko niitä jopa useampi.
   Jos ei tule yllätyksiä, niin pihaa aletaan jo aikaisin keväällä työstämään. Todennäköisesti muutokset jaetaan useammalle vuodelle. Siitäkin kerron sitten täällä, kun päästään suunnittelussa eteenpäin.

  2. Vanhaa kunnioittaen mennään. Toteutusta odotamme mekin innokkaina!

 2. Kukkarunsautta puolivillillä vivahteella:)
  Keittiöpuutarha kuitenkin modernimpi laatikkotarha, potager-tyylinen.

  1. Kuulostaa ihanalta 🙂 Jännä kuulla, mitä he ovat itse ajatelleet. Tyylejä kun on vielä enemmän ja neuvoinkin heitä katselemaan erilaisia kuvia pihoista, jotta mieluinen tyyli löytyisi.
   Minunkin mielestäni heidän pihalle kyllä sopisi kukkarunsautta ja puolivilliä sekoitettuna… saas nähdä, mitäköhän mieltä asukkaat ovat.

 3. Upea kataja ja nuo vanhat omenapuut. Toivottavasti asukkaat valutsevat puutarhaan tyylin joka kunnioittaa vanhan pihapiirin henkeä. Puisia rakenteita ja luonnonkiveä ei betonia tai tuijia?

  1. Kataja on kyllä komea, vaikkakin toiselta puolelta muistaakseni vähän kärsineempi.
   Keskustelemme ensi viikolla asukkaiden kanssa, ja jännä kuulla, mitä he itse ovat ajatelleet.
   Pihalla on jo kauniita kivimuureja, tosin heinän peitossa. Komein niistä näkyykin omenapuukuvassa ja itse säästäisin ja kunnostaisin sen… mutta odotellaan asukkaiden kommentteja 🙂

  2. Katajapari onkin ihana, ja siinä asuu joka kevät oravaperhe! Harmiksi toinen katajaparista katkesi viimetalvena laiskojen lumenpudottajien takia..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *