Pieniä rungollisia puita Seinäjoen asuntomessuilta

Pieniä rungollisia puita näkyi paljon Seinäjoen asuntomessuilla. Nämä pikkupuut kasvavat vain noin 1,5-3 metriä korkeiksi. Kuvassa on Kekkilän osaston rungolliset aroniat. Ne olivat poikkeuksellisen isokokoisia taimia. Pihoilla oli tietysti myös hedelmäpuita, koristeomenapuita, koristekirsikoita jne., jotka kasvavat 5-9 metrisiksi.  Ja fengshuin näkökulmasta pihalla kuuluu olla ainakin yksi puu, vaikka ihan pieni.

Aroniat…

Aronia on yleensä pensas, mutta taimistolla siitä on kasvettu rungollinen pikkupuu. Niillä on valkeat kukat, tummat marjat ja punainen syysväritys. Kohde 39, Hartman Koti Salmiakki.

Riippahernepensas…

Riippuvaoksainen riippahernepensas kasvaa hyvin vähän korkeutta, sillä versot kasvavat alaspäin. Kukat ovat keltaiset, kuten siperianhernepensaalla. Nämä pikkupuut ovat tosi kauniita matalien kasvien ryhmissä. Kuvassa havu voi olla kääpiövuorimäntyä. En huomannut tutkia, olisiko niissä ollut vielä nimilappuja Kohde 39, Hartman Koti Salmiakki.

Riippajalava…

Riippajalava ja sateenvarjojalava ovat isoina leveitä riippuvaoksaisia puita. Niiden koristearvo on tummassa lehdistössä ja oksiston talviasussa. Kohde 42, Pikkuusen paree.

Rautatienomenapuu…

Riippuvaoksaisista omenapuista kestävin on rautatienomenapuu (Malus `Hyvingiensis`). Tämä näyttää ihan siltä. Eli se kukkii valkein kukin ja syksyllä siihen tulee omppuja. Kohde 5, Kotola.
Fengshuin näkökulmasta ei yleensä suosita kovin montaa riippapuuta samalle pihalle. Siihen on paljon perusteluja. Palaan ehkä myöhemmin tähän vielä lisää.

Syreenit…

Syreenit ovat hyvin tunnettuja pensaina. Nykyään niistä on myös saatavana näitä rungollisia pikkupuita, jotka jäävät matalemmiksi ja kapeammiksi, koska runko hidastaa kasvua. Syreenit kukkivat valkein, vaaleanpunertavin tai lilahtavin kukin. Kohde 24, Pohjanmaa.

Pikkusyreeni on veikeä ja suosittu pikkupuu. Sen kukkatertut ovat lyhyet ja niitä on paljon. Kohde 36, Kastelli Koria.

Kuvassa pikkusyreenin (Syringa meyeri `Palibin`) lehdistöä. Kohde 36, Kastelli Koria.

Pajut…

Erilaisista pajuista on myös kasvatettu näitä rungollisia puita. Tämä on ehkä alppipaju. Kohde 25, Cubo.
Fengshuissa valkoisen ja harmaan katsotaan edustavan metalli-elementtiä. Valkoisten talojen pihoilla tutkitaan huolella, kuinka paljon harmaita kasveja uskaltaa laittaa.

Rungolliset marjapensaat…


Rungollisia marjapensaita näkyi monella pihalla. Niitä taitaa olla myynnissä ihan kaikista herukka- ja karviaispensaista. Ovat muuten aika käteviä pienellä pihalla ja kaiken lisäksi kauniita Kuvassa vasemmanpuoleisessa herukkapuussa kasvaa alhaalla oksia. Ne pitäisi poistaa heti! Koskee muuten ihan kaikkia rungollisia pikkupuita.
Olen joskus itse kasvattanut tavallisesta ”huonosta” punaherukan taimesta rungollisen pikkupuun. Se oli tosi kaunis loppukesällä, kun siinä oli punaiset marjat. Joten ei niitä oikein raaskinut edes kerätä. Puu eli ehkä 10 vuotta ja se oli koko ajan tuettu tukevasti paksulla tukikepillä.
Nämä kaikki pikkupuut kannattaa aina tukea hyvin! Sillä tuuli ja talvella lumitaakka voi taivuttaa puun vinoon tai jopa katkaista ohuen rungon. Yleensä suositaan kahta tukikeppiä, kuten osassa tämän postauksen kuvissa näkyy. Ohut bambukeppi on jäänne taimistolta, se ei tue puuta
Asuntomessut Seinäjoella on vielä tämän viikon eli 8.7.-7.8.2016.

Pienet rungolliset havupuut ovat myös tosi suosittuja vuodesta toiseen.

Aurinkoisin terveisin Sari

Ps. sainpas tähänkin vähän fengshuin näkökulmaa, huh. Nimittäin meinasi ihan unohtua. Perennoja en ole vielä päässyt jakamaan, kun on ollut sadekuuroja vähän väliä. Onneksi sillä ei ole kiire.

Pps. kasviryhmien ja puiden suunnittelusta enemmän verkkokurssilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *