Parhaat kesäkukat perhosille

Parhaat kesäkukat perhosille on nyt listattu tänne blogiin ja parhaimpana on tietysti syrikkä. Mikä olisikaan huikeampaa kuin ihailla kauniina kesäpäivänä ruukuissa kasvavia kesäkukkia, joissa lentelee perhosia. Siispä kokosin tähän ne taimina myytävät kesäkukat, jotka parhaiten houkuttavat perhosia. Samalla autat pölyttäjiä ja teet ekoteon!

Syyssyrikkä – paras perhosille

Ehdottomasti paras perhoskasvi on siis syyssyrikkä eli Buddleja. Se kukkii vasta loppukesällä, ja juuri silloin kun ne värikkäät päiväperhoset lentelevät. Syyssyrikkää myydään kyllä keväällä jo kukkivana taimena, mutta jos sen talvettaa kellarissa, niin se kukkii aina vasta loppukesällä. Siitä lisää Syyssyrikkä on paras perhoskasvi -blogijutussa.

Jättiverbena kevyt kukkapilvi

Jättiverbena kasvaa omanlaisesti harvana ja pienehkökukallisena kukkapilvenä. Sen kukan väritys on aina tämä violetti, mikä onkin monella perhoskasvilla. Jättiverbena kasvaa jopa yli metrin korkuiseksi.

Parhaat kesäkukat perhosille on nyt listattuna blogiin ja yksi hyvä on jättiverbena. Kuvassa keltaisen taustan edessä on runsaasti jättiverbenan ilmavia oksia ja vaaleanliloja kukkaterttuja.
Jättiverbena on hyvä perhoskasvi ja se kelpaa muillekin pölyttäjille.

Tulikruunu myös pikkupuuna

Tulikruunujen kukkatertut ovat usein monivärisiä. Sitä löytyy näin hempeänä, mutta myös valkoisena, vahvan keltaisena ja punaisenakin. Se on yleensä 20-50 cm korkea pensasmainen kesäkukka tai rungolliseksi kasvatettu pieni puu. Suloinen pihan perhosille, etenkin tämä hempeän värinen.

Parhaat kesäkukat perhosille on nyt listattuna blogiin ja yksi hyvä on tulikruunu. Kuvassa tulikruunun vaalenapuna-kelta kirjavia kukkia.

Olkikukka uusi kesäkukkana

Ennen olkikukkia kasvatettiin itse siemenestä kuivakukaksi, mutta nykyään niitä on myös valmiina taimina myynnissä. Etenkin jättiolkikukka eli iso-olkikukka on yksi parhaimmista perhoskasveista. Se viihtyy auringossa ja lämpimällä paikalla. En ole ihan varma, onko kuvan olkikukka juuri iso-olkikukkaa. Tämän tyyppinen se kuitenkin on.

Parhaat kesäkukat perhosille on nyt listattuna blogiin ja yksi hyvä on olkikukka. Kuvassa sen pinkkejä ja punaisia kukkia, joissa on keltainen keskus.

Oppineittenkukka eli tsinnia

Oppineittenkukka eli Zinnia kukkii runsaasti ja sitä on myös kellertävänä ja oranssina, sekä vihertäväkukkaisena. Lajikkeita on paljon ja korkeus vaihtelee sen mukaan. Ehdottomasti kannattaa valita vain näitä yksinkertaisia kukkia, ei siis kerrottukukkaisia.

Kuvassa on valkotupakan valkoisia kukkia.

Valkotupakka ja narsissitupakka öisille perhosille

Edelliset kesäkukat olivat lähinnä päivällä liikkuville perhosille. On myös ns. yöllä lenteleviä perhosia ja niille erinomaisia kukkia ovat valkotupakka ja narsissitupakka. Kummatkin ovat valkokukallisia ja kuvassa on 40-50 cm korkea valkotupakka. Narsissitupakka on korkeampi eli noin metrin korkuinen. Sillä on myös isommat lehdet. Lisää tästä upeasta kasvista Tuoksuva narsissitupakka ja sen kasvatus.

Parhaat kesäkukat perhosille on nyt listattuna blogiin ja yksi hyvä on valkotupakka, mikä on kuvassa.

Näiden kesäkukkien valinta parhaimmiksi tulee omasta kokemuksestani sekä upeasta kirjasta Perhospuutarha – Kauri Mikkola, Hannu Tanner.

Näin hoidat kesäkukat perhosille

Kesäkukille kannattaa aina laittaa hyvä uusi pussimulta. Ruukku on oltava riittävän iso. Kesäkukille annetaan lannoitetta, valmistajan ohjeen mukaan, ihan syksyyn asti. Ja vielä kun poistaa kuihtuneet kukat sekä vihreän osan eli sen, mihin alkaa kehittyä kukan siemenet, niin kukat kukkivat syksyyn asti. Kaikki kesäkukat ovat kylmän arkoja. Joten ne istutetaan ruukkuun yleensä vasta toukokuun lopulla lasitetulle parvekkeelle tai terassille ja pihalle vasta kesäkuussa.

Nämä perhosille mieluisat yksivuotiset kesäkukat vaativat aina aurinkoisen paikan!

Auta pölyttäjiä pihalla

Perhosia ja pölyttäjiä voi auttaa monella tavalla pihalla, oli piha sitten pieni tai suuri. Kaikki lähtee aina suunnittelusta. Siitä lisää Suunnittele luontoystävällisempi piha.

Pihalle on paljon erilaisia kukkivia monivuotisia kasveja, jotka ovat tärkeitä pölyttäjille. Kevätkukkijoista lisää Sipulikukkia perhosilla ja pölyttäjille – helppo ekoteko.

Jos haluat auttaa hyönteisiä pihalla, niin siitäkin löytyy postaus. Eli 5 vinkkiä, joilla autat hyönteisiä.

Kukkiva nurmikko eli nurmikko, johon on lisätty kukkanurmikkokasveja, on myös iso ekoteko hyönteisille ja maalle. Kukkanurmikosta lisää Ihana kukkanurmikko.

Blogissa on arvonta menossa

Täällä blogissa on menossa siementen arvonta maanantaina 13.4.2020. Siemenissä on muutamia mielenkiintoisia ruukkuihin ja lavakauluksiin kasvatettavaksi. Jos haluat osallistua Arvonta – siemeniä terassiruukkuun tai pihalle, klikkaa linkkiä.

Kesää ja perhosia odotellessa…

Terveisin Sari

5 vastausta artikkeliin “Parhaat kesäkukat perhosille”

    1. Siitä vain ostoksille sitten kesämmällä… tai osan voit kylvää siemenistä itsekin 🙂
      Minä ajattelin kylvää sitä iso-olkikukkaa, hankin jo siemenpussin valmiiksi. Ja narsissitupakkakin on jo pienillä aluilla…

  1. Mustialan hortensia (pensas) on täynnä perhosia kulkiessaan. Samoin punahatut (perenna).

    1. Pensaissa ja etenkin perennoissa on monia hyviä perhoskasveja. Enpä ole tiennytkään, että mustialanhortensia on noin hyvä perhoskasvina. Sepä täytynee hankkia meidänkin pihalle. Kiitos vinkistä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *