Paljonko multaa viljelylaatikkoon, lavakaulukseen ja kasvimaahan?

Jos haluaa hyvän sadon ja hyvinvoivat kasvit, kannattaa selvittää paljonko multaa tarvitaan viljelylaatikkoon, lavakaulukseen, istutuslaatikkoon ja perinteiseen kasvimaahan. Eli kuinka syvä multakerroksen tulee olla eri kasveille. Se nimittäin vaihtelee kasvikohtaisesti. Lisäksi mullan leveydelläkin on merkitystä

Salaateilla pienet juuret

Ylimmässä kuvassa on salaattikasveja Kenkäverossa, Mikkelissä. Hauskasti olivat laittaneet vanhoja räsymaton kaistaleita mullan pinnan katteeksi.

Salaattikasveilla on yleensä pienet juuret, eli multaa ei tarvita paljon. Jopa 15 cm syvyys voi riittää. Tosin ohut multakerros kuivuu helposti ja salaatista tulee kitkerän makuinen, jos maa kuivuu liikaa. Tämä on hyvä muistaa!

Perunalla syvälle ja laajalle menevät juuret

Perunalle kannattaakin varata kunnolla multaa ja esim. noin 50 cm korkea viljelylaatikko on sille hyvä. Siten se jaksaa kasvattaa kunnon perunasadon. Samoin porkkanalle on tärkeää, että multaa on riittävän syvälti eli vähintään 25 cm. Jos multaa on vähän ja mullan alla kangas tai savimaa, porkkanat jäävät lyhyiksi.

Paljonko multaa viljelylaatikkoon, istutuslaatikkoon, lavakaulukseen ja kasvimaahan perunalle eli peruna kasvamassa rehevästi

Kesäkurpitsat

Kesäkurpitsa on isokokoinen kasvi, joka vaatii paljon vettä. Toki siitä on myös patiolajikkeita, jotka jäävät pienemmiksi. Koska se vaatii paljon vettä, niin sille kannattaa varata paljon multaa.

Paljonko multaa viljelylaatikkoon, istutuslaatikkoon, lavakaulukseen ja kasvimaahan, kun kasvattaa kesäkurpitsaa. Kuvassa reheväkasvuinen kesäkurpitsa

Paljonko multaa kehäkukalle ja ruiskaunokille?

Kehäkukka ja ruiskaunokki jaksavat kukkia laihassakin maassa, mutta rehevämpiä ja runsaskukkaisempia ne ovat tietenkin hyvässä paksussa multakerroksessa. Vähään tyytyvinä niillekin riittää 15 cm mullansyvyys.

Paljonko multaa viljelylaatikkoon, istutuslaatikkoon, lavakaulukseen ja kasvimaahan kun kasvattaa kehäkukkaa ja ruiskaunokkia. Kuvassa kukat auringonpaisteessa.

Suunnittele siis ennakkoon

Kannattaa siis etukäteen suunnitella hyötykasvialue, niin kasveille saa riittävästi tilaa ja multaa. Osaat silloin jo heti aluksi tehdä viljelylaatikoista kasveille sopivan korkeita. Nimittäin liian pienessä multatilassa ei tule hyvää satoa ja joutuu kastelemaan paljon enemmän ja useammin. Multaakin on nykyään tarjolla erilaisia. Luomumullista löytyy uusi postausjuttu Luomumulta pihalle ja sisälle.

Jos kaipaa lisäohjeita hyötykasvialueen suunnitteluun, sitä löytyy Sarin pihasuunnittelukurssilta, joka on verkkokurssi.

Viime kesän kuivuus osoitti monelle, että viljelylaatikot kannattaa tehdä riitävän korkeiksi. Eli kasvit kestävät paljon paremmin hellekesää. Lisää juttua viljelylaatikoista löytyy vanhemmasta postauksesta Aloittelijan viljelylaatikko.

Mullasta kannattaa pitää huolta

Keväisin multaa kunnostetaan ennen kylvöjä ja uusien taimien istuttamista. Siitä enemmän Viljelylaatikon mullan kunnostus -postauksessa.

Puutarhaterveisin Sari

2 vastausta artikkeliin “Paljonko multaa viljelylaatikkoon, lavakaulukseen ja kasvimaahan?”

  1. Ihanaa nähdä myös sinulla räsymattoja kate-käytössä. Ilmeisesti matto ei ole ollut lehtisalaatin juurella vielä pitkää aikaa kuvassa. Oletko suikaloinut matot jotenkin? Miten huolittelit reunat?

    Itselläni mattoja kuluu metritolkulla, sillä maatuvat todella nopeasti elävässä maassa. Räsymatot ovat myös käytävillä käteviä, estävät rikkaruohoja kasvamasta ja pitävät jalat puhtaina märälläkin säällä.
    Suojaan myös talveksi kasvimaita räsymatolla. Laitan alle ensin paljon ruokaa lieroille. Matto eristää kylmää ja lierot pystyvät muokkaamaan maata kauemmin syksyllä.

    1. Postauksen tekstissä jo kerroinkin, että kuva on Kenkäverosta, joka sijaitsee Mikkelissä. Heillä on mielenkiintoinen piha-alue, jossa on mm. paljon hyötykasveja. Kenkäveron toiminnasta vastaa Taito Itä-Suomi ry, jonka toiminta-ajatuksena on suomalaisen käsityökulttuurin edistäminen taitona ja elinkeinona. Voit kysyä heiltä lisätietoja, neuvovat mielellään.
      Räsymatot on hyvä kate silloin, kun matot on tehty luonnonmateriaaleista. Jos ne on tehty tekokuitukankaasta, niistä tulee mikromuovia maahan ja vähitellen pohjaveteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *