Onko orapihlaja hyvä vai huono, siitä ollaan montaa mieltä. Osa pitää vanhoja orapihlaja-aitoja tärkeinä ekologisesti ja osa ei voi sietää koko kasvia. Itse pidän kyllä niistä, kunhan ne on hoidettu hyvin ja leikattu oikein.
Huonosti hoidettu orapihlaja on ruma

Orapihlajia kannattaa hoitaa, jotta ei käy näin kuten kuvassa tai kuten vanhan pihan pensasaidalle. Tällainen aita, jossa ei ole alaoksia on ruma. Se ei myöskään anna näkösuojaa. Onneksi tällaisen aidan saa oikeilla hoitotoimilla takaisin tiiviiksi ja peittäväksi, sillä orapihlaja on todella pitkäikäinen pensas.
Orapihlajan pahat ja isot piikit

Orapihlajan piikit ovat todellakin pitkiä ja voivat puhkaista jopa auton renkaan. Joillekin se on iso ongelma, ja jotkut osaavat välttää piikkien aiheuttamat haitat.
Näiden piikkien takia orapihlaja-aidan läpi ei niin vaan mennä 🙂
Orapihlaja ja sen tärkeät marjat

Kun otin tätä kuvaa, niin pensaiden alla hyppi innokkaasti neljä mustarastasta. Ne söivät alaoksilta marjoja ja kun kävelin viikon päästä tästä uudelleen, niin kaikki marjat olivat syöty koko pitkästä aidasta.
Lisäksi orapihlajan kukat ovat tärkeitä pölyttäjille, ja etenkin vapaasti kasvavat pensaat voivat kukkia runsaastikin. Pienimmät pölyttäjät, kirvat sekä muut pikku ötökät ovat taasen tärkeää ruokaa pikkulinnuille.

Tiivis oksisto antaa suojaa linnuille

Tästä kuvasta näkyy hyvin, miten tiivis hyvin hoidettu orapihlaja-aita voi olla. Se on niin tiivis, että sen päälle kerääntyy lunta talvisin. Kuvassa lunta juuri pudotetaan alas. Siitä lisää Varo lumi painaa kasveja -postauksessa.
Näin tiheäoksainen pensas on hyvä suoja pikkulinnuille. Ne voivat tehdä pesän oksistoon tai muuten hakeutuvat sinne suojaan.
Olisikin kiva kuulla, miten sinä koet orapihlajat – onko ne hyviä vai huonoja vai ihan järkyttävätn kamalia?
Pihasuunnitteluterveisin Sari
Lisää aitakasveja Suosituimmat aitakasvit Vantaan Asuntomessuilla
Minulla on tontin rajalla orapihlaja-aita ja en siitä luopuisi. Niin jämäkkää ja hyvää aitaa ei saa muista kasveista. Eikä piikeistäkään ole ongelmaa ollut. Suosittelen edelleen muillekin, vaikka nykyään ihmiset tuntuvat pelkäävän piikkejä.
Tuo on kyllä ihan totta! Hyvin hoidettu orapihlaja-aita on todella jämäkkä ja pitkäikäinen. Selvästikin ihmiset kokevat piikit hyvin eri tavalla. Osaa kauhistuttaa jo se mahdollisuus, että ne voivat pistää. Ja onhan orapihlajan piikki pitkä ja se uppoaa helposti niin kenkään kuin renkaaseen.
Meillä oli orapihlaja-aita. Tänä keväänä se vaihdettiin Virpiangervoon. Syynä vaihtoon oli ne piikit joiden pelkäsimme menevän jalkapohjaan kengän läpi ja koiran tassuihin. Olihan se aidan leikkaaminenkin aika operaatio ja leikkuujätteen kerääminen. Aina pelättiin ettei piikit olisi mennyt kumisaappaan pohjan läpi.
Virpiangervo valittiin sen kauneuden keväästä syksyyn ja helppohoitoisuuden vuoksi.
Jos tosiaan pelkää jatkuvasti orapihlajan piikkejä, niin se kannattaa kyllä vaihtaa silloin muuhun pensaaseen. Pihalla ei kuuluisi pelätä tai jännittää, että sattuu haaveri, vaan ongelmat tulisi ratkaista – vaikka juuri noin aidan vaihtamisella.
Virpiangervo kuuluu niihin sitkeimpiin pensaisiin, jotka menestyvät lähes missä vain. Ja siten on helppo. Se kyllä leviää juuriversoista, mutta jos tilaa on, niin sekään ei haittaa 🙂