Nurmikkotyypin valinta

Nurmikkotyypin valinta on tärkeää miettiä hoidon ja perustamistavan kannalta. Nurmikkoja on hyvinkin erinäköisiä ja erilaisiin tarkoituksiin. Ei siis ole vain yhtä ”nurmikkoa”, vaikka usein ihan puutarha-alan ammattilaisetkin niin sortuvat puhumaan 🙂 

Siirtonurmikkotyyppinen nurmikko

Tämä nurmikkotyyppi tehdään usein siirtonurmikkolevyistä. Se on tasaisen tuuhea ja heti asennuksen jälkeen käyttövalmis. Ylimmässä kuvassa näkyy siirtonurmikkoa. Siirtonurmikoitakin on muuten erilaisia, ja huonolla hoidolla ne muuttuvat ”perinteisiksi suomalaisiksi nurmikoiksi”.

”Perinteinen suomalainen nurmikko”

Millainen on se perinteinen suomalainen nurmikko? Se on vihreä, ja ainakin joskus sille tehdään muitakin hoitotoimia kuin pelkkää nurmikonajoa. Ja voikukista ei pidetä siinä yhtään 🙂 Tuleekos teille jotain muuta mieleen tästä yleisimmästä nurmikkotyypistä?

Kukkiva nurmikko

Kukkiva nurmikko eroaa ”perinteisestä suomalaisesta nurmikosta” siinä, että sinne nimenomaan istutetaan/kylvetään kukkivia matalia kasveja. Se on siis perhosten ja kimalaisten suosikki, ja siten hyvä ekologinen valinta! Myös hoito on paljon rennompaa, tosin nurmikonleikkuu tehdään edelleen noin kerran viikossa.

Tämä kukkiva nurmikko on ehdoton suosikkini! Kirjoitinkin siitä Sarin puutarhat -blogiin Ihana kukkiva nurmikko.

Luonnonnurmi

Luonnonnurmi eroaa taas Kukkivasta nurmikosta siinä, että sitä ei ole sen kummemmin perustettu vaan on esim. alettu leikata luonnontilaista aluetta ruohonleikkurilla. Luonnonnurmelle ei tehdä mitään muuta, kuin leikataan ruohonleikkurilla, jos siihen on tarvetta. Eli se on hyvin luonnontilainen.

Sammalnurmikko

Sammalnurmikko on ihanan pehmeä ja talvellakin vihreä. Eli nurmikkoheinää on vähän sammalen seassa. Tämä onkin kaikkein helppohoitoisin nurmikko, mutta ei sovi joka pihaan. Parhaiten se menestyy varjossa ja kosteassa paikassa. Sammalnurmikko kestää muuten huonosti pelikenttänä.

Nurmikkotyypin valinta

Kun valitsee nurmikkotyyppiä, kannattaa miettiä ensinnäkin minkä näköistä nurmikkoa haluaa pihalleen. Toiseksi mietitään paljonko on valmis hoitamaan sitä eli haluaako leikata nurmikon kerran vai kaksi kertaa viikossa. Kolmanneksi on hyvä ottaa huomioon myös se, millainen nurmikko viihtyy pihan olosuhteissa.

Esimerkiksi tavallisimmat nurmikkoheinät eivät viihdy kuivalla paikalla, eivätkä varjossa. Näihinkin löytyy kyllä heiniä, ja varjossa sammal viihtyy loistavasti.

Kirjoittelen lisää näistä eri nurmikkotyypeistä talven aikana omina postauksina.

Kumpi parempi, siirtonurmikko vai kylvönurmikko -postauksessa pohditaan nurmikon tekotapojen eroja ja hyötyjä.

Suunnitteluterveisin Sari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *