Monivuotiset kasvit ruukussa terassilla

Monivuotiset kasvit ruukussa tuovat näin talvellakin viihtyisyyttä pihalle. Ne kestävän talven elossa, kunhan valitsee kasvit oikein. Monivuotisten käyttö on siinäkin mielessä hyvä idea, että ne ovat valmiin aikaisin keväällä. Tällöin terassi ei näytä niin ankealta talven jäljiltä. Ne ovat siis samalla hyvää fengshuita. Kuvassa on mehitähtiä.

Tuijat ja muut monivuotiset havut

Tuijat ovat edullisia ja niitä on hyvin saatavilla eri kokoisina, niin pallotuijina kuin pilari- ja kartiotuijina. Ei siis ihme, että ne ovat suosittuja ruukkuistutuksissa terasseilla.

Havuista saa luotua kivoja ruukkuryhmiä, kun käyttää niissä erikokoisia tuijia. Sekaan voi lisätä myös muita havuja. Erikoiset havut ovatkin nyt trendikkäitä, kuten Pienet rungolliset havupuut.

Monivuotiset kasvit ruukussa tuovat näin viihtyisyyttä terassille. Kuvassa kiveyksellä tummat pyöreät ruukut, joissa on erikokoisia pallotuijia. Niiden takana rungollinen pikkupuu riippalehtikuusi ja takana pöydällä ruukussa rohtokataja.

Periaatteessa ruukkuihin sopii kaikki havukasvit, kunhan ne on talvenkestäviä.

Riittävän iso ruukku

Tärkeää on myös varata kasville riittävän iso ruukku. Sen on oltava selvästi isompi, mitä taimen ruukku on ostettaessa. Yksi ohjesääntö suosittelee esimerkiksi tuijille vähintään 50 cm korkeaa ja leveää multatilaa ruukussa. Silloin kasvia on helppo hoitaa ja se kestää talven paremmin.

Monivuotiset kasvit ruukussa tuovat näin viihtyisyyttä terassille. Kuvassa kapeat ja korkeat pyöreät ruukut, jotka näyttävät betonista tehdyiltä. Mullan pinnalla valkoisia kiviä. Ruukuissa pieniä kapeita tuijia.
Nämä tuijat tuskin viihtyvät näissä ruukuissa pitkään, ruukut ovat liian kapeat.

Monivuotiset kasvit ruukussa – talvenkestäviä

Ruukuissa kasvien talvenkestävyys on tärkeää. Puille, pensaille, havukasveille ja köynnöksille on annettu menestymisvyöhykkeet, samoin Suomi on jaettu näihin menestymisvyöhykkeisiin. Ruukkuistutuksissa kannattaa valita kasveja, jotka menestyvät ainakin 1-2 vyöhykettä pohjoisempana. Voit tarkistaa oman kuntasi (vanha kuntajako) menestymisvyöhykkeen tästä linkistä.

Kuvassa isossa ruukussa kasvaa rungollinen punaherukka, jossa on punaiset marjat. Sen alla kasvaa erilaisia perennoja.

Myös pienet rungolliset puut ovat nykyään suosittuja, kuten yllä marjapensaista rungollinen punaherukka. Lisää Pieniä rungollisia puita.

Sitkeät ja kestävät perennat

Perennat ovat vaateliaampia talvehtimaan ruukuissa terassilla. Silloin kannattaa valita vain niitä erityisen kestäviä. Lisäksi on hyvä huolehtia, ettei syksyllä ja talvella vesi seiso mullan pinnalla. Se nimittäin tuhoaa perennat nopeasti.

Monivuotiset kasvit ruukussa tuovat näin viihtyisyyttä terassille. Kuvassa terassilla mustassa muoviruukussa kasvaa valkokirjavalehtinen heinä. Se on täyttänyt jo koko ruukun.
Ruukussa voimakkaasti juuriversoilla leviävä viiruhelpi.

Samaa koskee yrttejäkin eli vain talvenkestävät yrtit menestyvät sateessa talven yli. Jos ruukut saa siirrettyä sateelta suojaan talveksi, niin talvehtiminen on varmempaa.

Monivuotiset kasvit ruukussa tuovat viihtyisyyttä terassille. Kuvassa puuterassilla, seinän vierellä; on mustaksi käsiteltyjä puulaatikoita, joissa kasvaa yrttejä.
Ryhmässä monivuotisia on mm. persilja ja mansikka.

Monivuotiset kasvit ruukussa vaativat myös hoitoa

Jos haluaa kasvit viihtyvän, niin niitä pitää muistaa myös hoitaa. Esimerkiksi tuijat tulee suojata kevätauringolta jo helmikuun puolessa välissa. Lisäksi havukasvien multaa kastellaan tarvittaessa myöhään syksyllä ja hyvin aikaisin keväällä, ilmojen lämpimyydestä riippuen.

Hoitoa helpottaa paljon, jos kasvit on valittu paikan olosuhteisiin sopiviksi.

Olisi kiva kuulla, miten olet onnistunut tai epäonnistunut näissä ruukkuistutuksissa? Omista ja muiden kokemuksista kun oppii paljon 🙂

Puutarhaterveisin Sari

4 vastausta artikkeliin “Monivuotiset kasvit ruukussa terassilla”

  1. Minä istutin syksyllä sipulikukkia ruukkuun terassille, ei onnistunut. Mullan pinnalle tuli vain muutama vihreä ja sipulit mätäni. Onnistuukohan ne koskaan ruukussa ulkona, tiedätkö?

    1. Voihan harmi, miten kävi. Jos yhtään lohduttaa, niin noin on käynyt monella.
      Riippuu paljon myös talven säästä, onnistuuko sipulit ruukussa vai eikö. Ehkäpä oleellisinta olisi huolehtia, ettei multa pääsee kuivumaan syksyn, talven tai kevään aikana. Multa ei myöskään saisi olla liian märkää, eikä mullanpinnalle saa kerääntyä vettä. Siksi monet siirtävät ruukun katoksen alle, sateelta suojaan. Tsemppiä uuteen yritykseen!

  2. Keväällä -11 halusin nopeasti kivan kasviryhmän avoimelle etupihalle, kun oli tulossa esikoisen yo-juhlat. Istutin isoon jalalliseen puiseen kukkalaatikkoon kesäkukkia ja niiden keskelle pikkuisen tuijan. Kasvualustana oli oman kompostimullan ja kaupallisen puutarhamullan tai kesäkukkamullan (en muista enää varmuudella) sekoitus. Syksyllä tuija jäi ulos taivasalle laatikkoonsa ja selvisi talvesta, ja kaikista seuraavistakin talvista – en sitä koskaan edes suojannut mitenkään. Kun vuosi sitten muutimme pois, tuija oli yli 130 cm korkea, ja edelleen siinä samassa laatikossa. Se toimitti monena vuonna meillä myös ulkojoulupuun virkaa. Tuntui vähän haikealta jättää ”esikoisen ylioppilashavu”, mutta valitettavasti sitä ei ollut mahdollista ottaa mukaan. Hämmästyttävä menestys, sillä en todellakaan ole mikään viherpeukalo 🙂

    1. Ihana tarina tuijasta 🙂 Ennen pihalle istutettiinkin muistopuita esim. lapsille 🙂
      Teidän tuija taisi kasvaa paikalla, johon helmi-huhtikuun lämmittävä kevätaurinko ei porottanut. Tuijat on helppoja kasveja ja monivuotisia. Kun multatila käy ahtaaksi juuristolle, niin tuijan kasvu hidastuu.
      Ei siis ihme, miksi tuijia niin suositaan ruukuissa, ja pihalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *