Mihin sijoittaa kompostit?

Se onkin hyvä kysymys, etenkin näin syksyllä. Nimittäin kunnilla ja kaupungeilla on omat määräyksensä, mihin saa laittaa kompostit ja mihin ei. Sen lisäksi kannattaa ottaa huomioon puutarhanhoidon käytännöllisyys.

Mihin sijoittaa puutarhajätteen kompostit?

Joissakin kaupungeissa puutarhajätekomposti ja lehtikomposti pitää sijoittaa 5 metrin päähän tontin rajasta. Sen saa laittaa lähemmäs rajaa, vain jos se sopii naapurille eli on naapurin kanssa yhdessä sovittu.

Puutarhajätteen kompostointi vaatii yleensä kaksi erillistä kasaa/kehikkoa. Toisessa lepää viime vuoden puutarhajäte ja toiseen kerätään meneillään olevan vuoden puutarhajäte. Eli tilaa tarvitaan aika paljon jo pelkille komposteille, varsinkin jos puutarhajätettä tulee runsaasti, kuten ylimmässä kuvassa. Sen lisäksi varataan riittävästi työskentelytilaa, jotta jäte on helppo tuoda kottikärryillä.

Jos vain mahdollista, niin kompostit kannattaa sijoittaa varjoon. Ja on myös hyvä, että kompostista tulevan mullan saa helposti kuljetettua kottikärryillä puutarhaan. Tämä tulee muistaa rinnetonteilla 🙂

Mihin sijoittaa keittiöjätteen kompostori?

Kaupungeilla on tähänkin omat määräyksensä, mitkä kannattaa aina selvittää. Biojäte tulee kompostoida jyrsijäsuojatussa kompostorissa, ja asemakaava-alueella kompostorin tulee vielä olla lämpöeristetty.  Yleensä biojätekompostorin saa sijoittaa asemapiirustuksessa merkittyyn jätekatokseen ilman naapurien kuulemista.

Muuten biojätekompostori kannattaa sijoittaa niin, että sinne pääsee helposti myös talvella lumitöiden aikaan. Siksikin jätekatos on hyvä paikka, kunhan kompostista joskus valuva tumma neste huomioidaan. On myös hyvä muistaa,  että puolivalmista multaa tulee olla helppo tyhjentää alaluukusta.

Tuleeko teille vielä jotain muuta mieleen, mikä kannattaisi ottaa huomioon?

Mukavia suunnitteluhetkiä!

Terkuin Sari

2 vastausta artikkeliin “Mihin sijoittaa kompostit?”

  1. Hyviä huomioita! Onko olemassa jotain suuntaa antavia mittoja puutarhakompostille? Minkä kokoinen sen pitäisi olla esim. suhteessa pihan kokoon ja kasvillisuuden määrään?

    1. Kiitos! Perinteinen yleisohje keskivertopihan puutarhajätekompostille on 1m3 eli 1 metri korkea ja 1 metri leveä. Jos haravoitavia lehtiä ja leikattavia perennojen varsia on vain vähän, tuo on liian suuri. Ja jos pihalla on muutamakin iso puu, niin niiden lehdet voivat täyttää tuon yleisohjeen kompostin.
      Eli kannattaa kasata jätteet syksyllä kasaksi, niin siitä näkee, miten ison puutarhajätekompostikehikon rakentaa ensi vuonna.
      Ja puutarhajätekomposteja pitää olla siis kaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *