Kumpi parempi, siirtonurmikko vai kylvönurmikko?

Pihaa tehtäessä tai vanhaa nurmikkoa kunnostaessa sitä usein miettii, kumpi on parempi – siirtonurmikko vai siemenestä kylvetty kylvönurmikko. Kummallakin on etunsa ja huonot puolensa. Sen sijaan pohjatyöt eli mullan paksuudet ja tiivistykset ovat samat kummallekin nurmikolle, samoin kastelu ensimmäisenä kesänä.

Siirtonurmikon edut

Siirtonurmikko on heti valmis upea tuuhea nurmikko. Se on ehkä suurin syy sen valintaan. Koska se on heti niin tuuhea, ei voikukan siemenetkään lähde kasvamaan siinä. Ja jos sitä hoitaa jatkossa huolellisesti, se pysyy samanlaisena rikkaruohottomana nurmikkona.

Tietenkin siirtonurmikko kannattaa aina asentaa ohjeiden mukaan ja tehdä jatkohoito oikein. Ettei käy kuten kuvassa 😉

Onko siirtonurmikossa sitten huonoja puolia? Ehkä hinta isoilla alueilla. Ja ekologisesti ajattelevat kokevat sen hyönteisille surkeaksi, kun siinä ei ole kukkia. Liikalannoittaminen voi myös olla riskinä, jos ei perehdy asiaan. Eli tieto on valttia tässäkin!

Miten onnistui siirtonurmikko vanhan nurmikon päälle -blogijutussa kokemuksia.

Kylvönurmikko ja sen edut

Kylvönurmikko on halpa vaihtoehto eli mullan lisäksi kustannuksia tulee nurmikon siemenistä, nurmikkojyrän vuokrasta ja kasteluvedestä. Toinen etu sillä on se, että voi itse valita siemenseoksen esim. kuivalla tontilla kuivuutta kestävää heinää. Tai jos haluaa kukkivan nurmikon eli vaikka apilaa nurmikkoon, kuten alla, sen siemenet on helppo heitellä samalla kertaa kuin nurmikkoheinien siemenet.


Onko kylvönurmikossa sitten huonoja puolia? Ehkä hidas kasvuun lähtö, etenkin kuumina ja kuivina kausina.  Toinen huono puoli on se, että sade voi kuljettaa mullan pinnalta siemenet kasoihin. Se on kyllä helppo korjata. Melkeinpä kannattaa jo kylväessä varautua siihen, että joutuu lisäämään siemeniä myöhemmin joihinkin kohtiin.


Nurmikon jatkohoito muuttaa nurmikkoa

On hyvä muistaa, että nurmikon hoito tulee vaikuttamaan tulevaisuudessa nurmikon ulkonäköön. Eli jos haluaa siirtonurmikon pysyvän tuuheana ja rikkaruohottomana, sitä pitää lannoittaa keväällä ja kesällä hieman lisää. Tarvittaessa kalkita. Kastella sateettomina jaksoina, ja kitkeä mahdolliset rikkaruohot pois. Hyvinvoiva siirtonurmikko leikataan yleensä noin 2 kertaa viikossa.


Uuden nurmikon saa helposti pilalle… vaikka väärällä nurmikonleikkaustyylillä 😉
Nurmikosta tulee vielä lisää postauksia kesän mittaan. Jos sinulla on toiveita aiheista, laita viestiä sivupalkissa näkyvään sähköpostiin tai tänne kommenttina.

Kesäistä viikonloppua!
Terkuin Sari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *