Kultakuusi – metsäkuusen erikoismuoto

Värikäs kultakuusi on meidän luonnonvaraisen metsäkuusen yksi sen erikoismuodoista. Keväällä ja alkukesällä se on näin keltakirjava ja muun ajan normaalin vihreä.

Kultakuusi ja sen keltaiset kerkät

Kultakuusi on alkukesällä keltaisen kirjava, koska sen uudet kerkät ovat kellertävät.

Kultakuusen kerkät eli uudet vuosikasvaimet ovat keltaiset, mikä tekee siitä niin erikoisen verrattuna metsäkuuseen. Kun vuosikasvaimen neulaset kasvavat lopulliseen kokoonsa, niiden keltainen väri on usein jo muuttunut vihreäksi. Eli se on kultainen vain alkukesällä.

Näitä erikoismuotoja on löydetty Etelä- ja Keski-Suomesta. Niitä on otettu viljelyyn ja nykyään niistä on nimettyjä lajikkeitakin kuten `Kulta-Lumikki` ja `Kulta-Talvikki`.

Alla olevassa kuvassa näkyy oksien lomassa muutama joulukuusenvalo. Eli tämä toimii myös joulunajan valaistuna joulukuusena.

Isokokoinen puu

Kaikki kuvat ovat tästä samasta puusta. Sen vasemmalla puolella on jokin kuusen hillittykasvuinen erikoismuoto. Kultakuusi kasvaa 10-15 metriä korkeaksi eli isoksi puuksi. Tosin se tavallinen metsäkuusi voi kasvaa jopa 30 metriä korkeaksi.

Kultakuusi on alkukesällä keltaisen kirjava, koska sen uudet kerkät ovat kellertävät. Siitä kasvaa iso puu.

Kultakuusi on helppo

Kultakuusi (Picea abies f.aurea) viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla, tuoreessa tai kosteammassa maassa. Tavallisen metsäkuusen tapaan se on helppohoitoinen ja oikeastaan melkeinpä hoitovapaa. Se kannattaa myös tukea istutettaessa. Vinkkejä havupuun tuennasta Puun tukeminen eri tavoilla -postauksessa.

Pienempiä havupuita

Jos tämä kasvaa liian korkeaksi, niin sitten vaihtoehtoina on ne pienemmät havupuut, joista on oma postaus eli Pienet rungolliset havupuut.

Metsäkuusen erikoismuotoja ei tarvitse suojata kevätauringolta. Sen sijaan joillekin muille, kuten tuijille, on syytä tehdä suojaus, jotta puut eivät mene rumaksi. Siitä lisää Suojaa havut ja rodot kevätauringolta.

Terveisin Sari

2 vastausta artikkeliin “Kultakuusi – metsäkuusen erikoismuoto”

  1. Uskomattoman kaunis kuusi! En ole edes kuullut moisesta. Onko näitä myynnissä jossain?

    1. Nämä metsäkuusen erikoismuodot ovat vähemmän käytettyjä pihoilla. Upeita tosiaan.
      Niitä on kyllä myynnissä etenkin taimimyymälöissä ja taimistoissa, joissa on laaja havukasvien valikoima. Harvemmin kaupunkien puutarhamyymäläketjuissa. Vaatii siis pientä etsimistä, jotta löytää kultakuusen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *