Kukkaketo vai kukkaniitty, mitä eroa niillä oikeastaan onkaan? Sitä mietittiin tässä yksi päivä, kun suunniteltiin pörriäisille kukkivaa heinikkoa. Nyt ei ole kyse kukkanurmikosta vaan alueesta, jota ei lainkaan leikata ruohonleikkurilla.
Kukkaketo on matalaa
Kukkaketo on aina kuivalla paikalla kasvavaa kukkivaa heinikkoa. Eli kasvupaikka on hiekkapitoinen tai muuten kuiva. Sen takia sinne valikoituu kuivanpaikan kasveja, kuten valkokukkaista siankärsämöä. Myös ensimmäinen kuva on kuivalta paikalta.

Samoin punakukkainen ketoneilikka viihtyy hyvin kuivahkolla ja aurinkoisella paikalla. Se onkin loistava kukkakedolle.

Kukkaniitty on korkeaa
Kukkaniitty on tuoreessa ja kosteassa paikassa kasvavaa korkeaa kukkivaa kasvustoa. Yleensäkin kosteammassa maassa kasvit kasvavat korkeammiksi, mitä kuivalla paikalla. Kuvassa kosteammalla paikalla viihtyvää valkokukkaista mesiangervoa, joka tuoksuu hyvälle.

Kukkaniityllä viihtyy hyvin tavalliset koiran- ja vuohenputket. Kukkiessaan ne ovat kauniita ja voivat olla 1-1,5 metriä korkeita.

Kukkaketo vai kukkanitty?
Kun suunnittelee puutarhaan kukkivaa heinikkoa, jota ei leikata ruohonleikkurilla, selvitetään ensimmäiseksi maan kosteus. Siihen vaikuttaa tietysti myös maalaji. Sen jälkeen onkin helppo valita oikeat kasvit, kun tietää tuleeko siihen kukkaketo vai kukkaniitty.
Pienelle pihalle saa tehtyä modernin kukkakedon tai kukkaniityn, kun käyttää värikkäitä koristeheiniä ja niihin sopivia kukkivia luonnonkasveja tai perennoja. Tällöin keto tai niitty voi olla jopa neliön tai parin kokoinen, siis tosi pieni.
Kukkanurmikko on eri asia
Kukkanurmikko onkin sitten ihan eri juttu, sillä sitä leikataan ruohonleikkurilla jopa kerran viikossa. Silti se kukkii, kun siihen valitsee oikeat kasvit ja muu hoito on tehty oikein. Alla kuva kukkivasta nurmikosta, jossa parhaillaan kukkii valkoapilat. Kukkanurmikosta enemmän Kukkanurmikko perhosten ja kimalaisten pelastus.

Suunnittelua ja oikeanlaista hoitoa
Kukkaketo ja kukkaniitty vaativat siis ennakkoon suunnittelua ja oikeanlaista hoitoa, jotta ne pysyvät runsaasti kukkivina. Suurin osa kedon ja niityn kasveista houkuttaa perhosia, kimalaisia ja muita pölyttäjiä. Eli kukkaketo ja kukkaniitty on ekoteko, kuten myös kukkanurmikko.
Kukkanurmikosta verkkokurssi
Puutarha Studiolla on kukkanurmikosta verkkokurssi Kaunis satumainen kukkanurmikko.
Suunnitteluterveisin Sari
Vitsi toi ensimmäinen kuva on sitten ihana. Täällä vain haaveilen kukkaniitystä, sillä pihalleni ei sellaista saa mahtumaan. Mökkimatkalla tulee aina ihailtua pellonreunoja ja tien penkkoja.
Kiitos Taina 🙂 Eka kuva on tosi aurinkoiselta ja kuivalta hiekkapenkalta. Upeimmat kukkaloistot olen itse nähnyt vanhan pikkutien ojan penkoilla. Tien kummallakin puolella oli peltomaisemaa. Siellä on kissankellojakin ihan uskomattoman paljon.
Aina ei siis kaikkea ihanaa tarvitse saada omalle pihalle, kun voi ihastella niitä muuallakin 🙂