Kukkaketo vai kukkaniitty

Kukkaketo vai kukkaniitty, mitä eroa niillä oikeastaan onkaan? Sitä mietittiin tässä yksi päivä, kun suunniteltiin pörriäisille kukkivaa heinikkoa. Nyt ei ole kyse kukkanurmikosta vaan alueesta, jota ei lainkaan leikata ruohonleikkurilla.

Kukkaketo on matalaa

Kukkaketo on aina kuivalla paikalla kasvavaa kukkivaa heinikkoa. Eli kasvupaikka on hiekkapitoinen tai muuten kuiva. Sen takia sinne valikoituu kuivanpaikan kasveja, kuten valkokukkaista siankärsämöä. Myös ensimmäinen kuva on kuivalta paikalta.

Kukkaketo vai kukkaniitty, miten eroaa toisistaan. Kuvassa kukkakedolle sopivaa valkokukkaista siankärsämöä kasvamassa matalana tien reunalla.

Samoin punakukkainen ketoneilikka viihtyy hyvin kuivahkolla ja aurinkoisella paikalla. Se onkin loistava kukkakedolle.

Kukkaketo vai kukkaniitty, miten eroaa toisistaan. Kuvassa hiekkapenkalla punakukkaista ketoneilikkaa täydessä kukassa.

Kukkaniitty on korkeaa

Kukkaniitty on tuoreessa ja kosteassa paikassa kasvavaa korkeaa kukkivaa kasvustoa. Yleensäkin kosteammassa maassa kasvit kasvavat korkeammiksi, mitä kuivalla paikalla. Kuvassa kosteammalla paikalla viihtyvää valkokukkaista mesiangervoa, joka tuoksuu hyvälle.

Kukkaketo vai kukkaniitty, miten eroaa toisistaan. Kuvassa korkeaa heinää kukkaniityllä sekä valkokukkaista mesiangervoa.

Kukkaniityllä viihtyy hyvin tavalliset koiran- ja vuohenputket. Kukkiessaan ne ovat kauniita ja voivat olla 1-1,5 metriä korkeita.

Kukkaketo vai kukkaniitty, miten eroaa toisistaan. Kuvassa kukkaniityllä valkokukkaiset vuohenputket ilta-auringossa.

Kukkaketo vai kukkanitty?

Kun suunnittelee puutarhaan kukkivaa heinikkoa, jota ei leikata ruohonleikkurilla, selvitetään ensimmäiseksi maan kosteus. Siihen vaikuttaa tietysti myös maalaji. Sen jälkeen onkin helppo valita oikeat kasvit, kun tietää tuleeko siihen kukkaketo vai kukkaniitty.

Pienelle pihalle saa tehtyä modernin kukkakedon tai kukkaniityn, kun käyttää värikkäitä koristeheiniä ja niihin sopivia kukkivia luonnonkasveja tai perennoja. Tällöin keto tai niitty voi olla jopa neliön tai parin kokoinen, siis tosi pieni.

Kukkanurmikko on eri asia

Kukkanurmikko onkin sitten ihan eri juttu, sillä sitä leikataan ruohonleikkurilla jopa kerran viikossa. Silti se kukkii, kun siihen valitsee oikeat kasvit ja muu hoito on tehty oikein. Alla kuva kukkivasta nurmikosta, jossa parhaillaan kukkii valkoapilat. Kukkanurmikosta enemmän Kukkanurmikko perhosten ja kimalaisten pelastus.

Kukkanurmikko on eri asia kuin keto tai niitty. Kuvassa kukkanurmikolla matalan nurmikkoheinän seassa valkoapilaa kukassa.

Suunnittelua ja oikeanlaista hoitoa

Kukkaketo ja kukkaniitty vaativat siis ennakkoon suunnittelua ja oikeanlaista hoitoa, jotta ne pysyvät runsaasti kukkivina. Suurin osa kedon ja niityn kasveista houkuttaa perhosia, kimalaisia ja muita pölyttäjiä. Eli kukkaketo ja kukkaniitty on ekoteko, kuten myös kukkanurmikko.

Kukkanurmikosta verkkokurssi

Puutarha Studiolla on kukkanurmikosta verkkokurssi Kaunis satumainen kukkanurmikko.

Suunnitteluterveisin Sari

2 vastausta artikkeliin “Kukkaketo vai kukkaniitty”

  1. Vitsi toi ensimmäinen kuva on sitten ihana. Täällä vain haaveilen kukkaniitystä, sillä pihalleni ei sellaista saa mahtumaan. Mökkimatkalla tulee aina ihailtua pellonreunoja ja tien penkkoja.

    1. Kiitos Taina 🙂 Eka kuva on tosi aurinkoiselta ja kuivalta hiekkapenkalta. Upeimmat kukkaloistot olen itse nähnyt vanhan pikkutien ojan penkoilla. Tien kummallakin puolella oli peltomaisemaa. Siellä on kissankellojakin ihan uskomattoman paljon.
      Aina ei siis kaikkea ihanaa tarvitse saada omalle pihalle, kun voi ihastella niitä muuallakin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *