Komea rusotuomi `Schubert`

Rusotuomi `Schubert` on komea viininpunaisine lehtineen. Sen erottuu hyvin muusta vihreydestä ja toimiikin hyvin katseen vangitsijana. Pihasuunnittelussa tällaiset erikoisen väriset kasvit on suosittuja tällä hetkellä.

Rusotuomi kukkii keväällä

Kuten tavallinen tuomi, niin rusotuomikin kukkii keväällä toukokuussa. Sen valkeat kukat ovat kapeissa kukkatertuissa. Kukissa ei ole lainkaan tuoksua, ainakaan minun nenäni mukaan.

Komea viininpunalehtinen rusotuomi `Schubert` kukkii toukokuussa ja on silloin vihreälehtinen, kuten kuvassa.
Komea viininpunalehtinen rusotuomi `Schubert` kukkii toukokuussa ja on silloin vihreälehtinen. Kuvassa kukkiva oksa, jossa paljon lyhyitä kukkaterttuja.
Komea viininpunalehtinen rusotuomi `Schubert` kukkii toukokuussa ja on silloin vihreälehtinen, kuten kuvassa oleva nuori puu.

Rusotuomella keväällä ja alkukesällä vihreät lehdet

Kuten edellä olleista kuvista hyvin näkyi, rusotuomi on vihreälehtinen alkukesän. Lehdet lähtevät punertumaan ensin vanhimmista lehdistä. Hauskasti oksien kärjissä olevat lehdet ovat vielä vihreitä, kun muut lehdet ovat jo viininpunaisia. Alla oleva kuva on kesäkuun lopulta.

Komea viininpunalehtinen rusotuomi `Schubert` muuttuu vähitellen kesäkuussa viininpunaiseksi. Kuvassa oksien latvat ovat vielä vihreitä.

Rusotuomi komean viininpunainen

Heinäkuussa se on jo täysin viininpunainen. Ja väri pysyy siinä ihan myöhään syksyyn asti. Siksi se tuokin kivasti väriä vihreyteen ja myös erilaista väriä syysvärien lomaan, kuten kuvasta näkyy.

Komea viininpunalehtinen rusotuomi `Schubert` on tumman viininpunainen syksyyn asti.

Joskus tuomiin tulee marjoja, kuten myös tähän rusotuomeen. Niitä ei saa syödä, sillä marja on lievästi myrkyllinen. Eli ” Kasvi on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita” – Myrkytystietokeskus

Tuomiin tulee marjoja, ja niitä ei saa mennä syömään. Ne ovat lievästi myrkyllisiä.

Rusotuomen kasvupaikka

Rusotuomi (Prunus virginiana `Schubert`) viihtyy auringossa ja puolivarjossa. Maan on hyvä olla tuoretta ja ravinteikasta multamaata. Tosin tuomien tapaan, se kestää myös ajoittain kosteampaakin maata ja on vaatimaton hoidon suhteen. Menestymisvyöhyke on I-IV ja se kasvaa 5-8 metriä korkeaksi. Puut kannattaa aina tukea ja siitä enemmän Puun tukeminen eri tavoilla -postauksessa

Lisää juttuja puista

Suunnitteluterveisin Sari

2 vastausta artikkeliin “Komea rusotuomi `Schubert`”

  1. Tuollainen komistus kasvaa myös minun pihallani ja on kyllä helppo. Kuulin, että olisi myös tumma tuomi, jolla on pinkit kukat. Tällähän on valkoiset. Tiedätkö siitä?

    1. Erilaisia tuomia on useita ja löytyy myös se pinkkikukkainenkin. Sen nimi on purppuratuomi (Prunus padus `Colorata`). Sillä lehdet ovat tummahkon punertavat alkukesän ja tummanvihreät muun ajan. Päin vastoin kun rusotuomella. Komea puu sekin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *