Kirjavalehtinen kiinanlaikkuköynnös

Kirjavalehtinen kiinanlaikkuköynnös on upea näky ja sitä moni ihailee. Se kasvaa korkeaksi ja reheväksi köynnökseksi, joka myös kukkii. Eli siinä on paljon hienoja ominaisuuksia.

Kiinanlaikkuköynnös ensin valkeankirjava

Kiinanlaikkuköynnöksen lehdissä on alkukesällä valkoisia laikkuja. Se näyttää kaukaa siltä, että se kukkisi.

Kirjavalehtinen kiinanlaikkuköynnös on upea näky ja sitä moni ihailee.Kuvassa lehdissä on valkoisia laikkuja sekä ihan valkoisia lehtiä.
Kirjavalehtinen kiinanlaikkuköynnös on upea näky ja sitä moni ihailee. Lähikuvassa lehdissä on valkoisia laikkuja sekä ihan valkoisia lehtiä.

Keskikesällä laikut vaihtavat väriä

Lehtien valkoinen laikku vaihtaa väriä keskikesällä vaaleanpunaiseksi. Se tekee siitä erityisen viehättävän monen mielestä.

Kirjavalehtinen kiinanlaikkuköynnös on upea näky ja sitä moni ihailee. Kuvassa lehdissä on vaaleanpunaisia laikkuja sekä ihan vaaleanpunaisia lehtiä.

Kiinanlaikkuköynnös myös kukkii

Monelta jää kokonaan huomaamatta kesäkuussa kiinanlaikkuköynnöksen pienet tuoksuvat kukat. Ne ovat nimittäin lehtien alla, melkeinpä piilossa. Tuoksu on hyvin mieto ja se muistuttaa kielon tuoksua. Ja sen huomaa vasta aivan lähellä. Yleensä kukkia on todella paljon, etenkin jos oksiin paistaa aurinko.

Kuvassa kiinanlaikkuköynnöksen pieniä valkoisia kukkia lehtien alla.

Kiinanlaikkuköynnöksen hoito-ohjeet

Kiinanlaikkuköynnös (Actinidia kolomikta) on helppohoitoinen köynnös ja jopa 5 metriä korkea. Hyvällä paikalla sille ei juuri tarvitse tehdä mitään. Tosin sille on ehdottomasti laitettava tukeva köynnöskehikko, johon se voi tukeutua kiertymällä tuen ympäri.

Eli se viihtyy auringossa ja puolivarjoisalla paikalla. Maan on hyvä olla tuoretta ja ravinteikasta multamaata. Menestymisvyöhykkeeksi sille on annettu I-III(IV).

Laikkuköynnöksiä hyötykasveina

On myös olemassa lajikkeita laikkuköynnöksissä, jotka tekevät pieniä kiiviä muistuttavia hedelmiä. Osalla niistä on hede- ja emikukat samassa köynnöksessä ja osalla eri köynnöksissä. Eli silloin tarvitaan erikseen tyttö ja poika laikkuköynnös.

Lisää köynnöksiä:

Puutarhaterveisin Sari

2 vastausta artikkeliin “Kirjavalehtinen kiinanlaikkuköynnös”

    1. Pidetään peukkuja, että menestyy! Onneksi tämä talvi ei ole ollut kovin kylmä. Ja teillä taitaa olla luntakin sen suojana 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *