Kesäpikkusydän kukkii koko kesän

Kesäpikkusydän taitaa olla ainut perenna, joka kukkii koko kesän toukokuulta elokuulle. Ja joka on vielä erittäin helppo ja varma kasvi. Se on myös todella kaunis reunakasvina, jossa se pääsee edukseen.

Kesäpikkusydän on myös perinnekasvi

Tämä vaaleanpunakukkainen kesäpikkusydän on kuvattu vanhalta pihalta. Sen kukat ovat hyvin vaaleat. Se kuuluukin perinnekasveihin ja on helppohoitoinen tai melkeinpä hoitovapaa.

Kuvassa hennon vaaleanpunakukkainen kesäpikkusydän, joka lehdistö kaartuu kauniisti nurmikon reunalla.

Jalostetumpi purppurapikkusydän

Kesäpikkusydämestä on pidemmälle jalostettuja lajikkeita. Niiden kukat voivat olla tummemmat ja lehdistö hieman tummemman sävyinen. Monesti kukinta on lyhempi. Nekin ovat kauniita ja niissä löytyy myös tummanpunakukkaisia. Kaikkein erikoisemmat purppurasydämet voivat tosin olla talvenarkoja tai muuten erittäin hidaskasvuisia.

Purppurasydämellä on hieman punertavammat kukat.

Särkynytsydän on eri kasvi kuin kesäpikkusydän

Tässä nyt vielä kuva toisesta perinnekasvista eli särkynytsydän. Se kukkii alkukesällä ja on huomattavasti korkeampi. Eli aivan eri kasvi kuin nuo pikkusydämet.

Särkynytsydämestä on myös valkokukallinen muoto sekä tummanpunertava kukkaisia lajikkeita. Kestävin ja reheväkasvuisin lienee tämä tavallinen vaaleanpunakukkainen särkynytsydän.

Koko kesän kukkiva perennapenkki

Moni haaveilee koko kesän kukkivasta perennapenkistä, ja sellainen onkin upea näky. Pikkusydän sopii sellaiseen loistavasti, kunhan muistaa sen kasvupaikkavaatimukset. Ja huomioi muut ryhmään tulevat kasvit.

Perennapenkin suunnittelussa otetaan huomioon kukinta-ajat, kukkien värit, korkeudet, mahdolliset ongelmat perennoilla sekä ne kunkin kasvin kasvupaikkavaatimukset. Jos tuntuu, että kaipaat apua suunnitteluun, löydät sitä Sarin pihasuunnittelukurssilta, joka on verkkokurssi.

Katso myös Mistä pihasuunnittelu aloitetaan -blogipostaus.

Suunnitteluterveisin Sari

2 vastausta artikkeliin “Kesäpikkusydän kukkii koko kesän”

  1. Hei, pikkusydän on ihana, mutta on kovin innokas levittäytymään. Miten neuvoisit rajoittamaan sen tilanvaltausta? Miten usein se olisi hyvä ns. uudistaa eli jakaa pienemmäksi osaksi ja antaa kasvaa uudelleen?

    1. Minusta se leviää isommaksi mättääksi hitaasti, tosin varmasti 🙂 Se on leveähkö ja matalahko kasvi, mikä kannattaa muistaa, kun valitsee sille paikkaa. Jos se alkaa olla liian leveä, siitä voi keväällä kaivaa osan pois. Jakamista se ei varsinaisesti tarvitse, mutta sen voi kyllä jakaakin.
      Omaa kesäpikkusydänriviä en ole koskaan jakanut, eikä se ole levinnyt kuin hieman. Ja tietysti riippuu myös mihin vertaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *