Juurikastelija istutusten kastelussa

Juurikastelija on näppärä vehje, jolla saadaan vesi painettua maahan kasvien juurille. Nyt on nimittäin erityisen tärkeää kastella uusia istutuksia riittävän usein ja suurella vesimäärällä. Ei pelkästään kuuma auringonpaiste kuivata maata, vaan myös tuuli. Ja jos istutettu kasvi kärsii heti kuivuudesta, sen kasvuunlähtö on tosi heikkoa. Eli kastelusta kannattaa nyt huolehtia!

Laadukas juurikastelija kestää käytössäJuurikastelijoista kannattaa valita tietenkin kestävä, sillä maa voi olla kovaa. Kuvassa on ESVI Oy:n keskikokoinen juurikastelija, jonka suunnittelussa on ollut mukana viheralan ammattilaiset. Se selittääkin sen toimivuuden ja ergonomisuuden. Minulla on ollut tämä jo monta vuotta, ja edelleen se on kovassa käytössä.


Kyseessä on siis vesiletkuun liitettävä metalliputki, jonka alaosa on muotoiltu niin, että putken alapää on kevyt työntää maahan ja vesi pääsee virtaamaan putkesta hallitusti. Mukaan tulee ohjeet sen käytöstä, ja ohjeet löytyvät myös nettisivuilta.

Helpottaa taimien kastelua ja säästää vettä

Juurikastelijalla on siis helppo kastella puut, pensaat, köynnökset ja perennat. Vesi menee suoraan maan sisään heti kasvien käyttöön. Tällöin vettä ei haihdu yhtään ilmaan eli kastelu on taloudellista. Tällä saa muuten rinteissä kasvavat kasvit kasteltua niin, ettei vesi lähde valumaan rinnettä pitkin alaspäin.

Yleisohje on, että pensaan taimelle annetaan istutuksen yhteydessä vähintään 15 litraa vettä. Ja sen jälkeisessä kastelussa vähintään sama määrä.

Lisää tietoa juurikastelijan eduista on listattuna Sarin puutarhat -blogin puolella Juurikastelija helpottaa kastelua -postauksessa.

Kastelu kuun mukaan

Kasveja kannattaa kastella kuun vaiheitten mukaan. Josta olen kirjoitellut paljon Sarin puutarhat -blogissa.

Lisää kuun mukaan kastelusta Puutarha Studion Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla.

Lisää vinkkejä kasteluun Tarviiko pihaa kastella nyt vai ei?

Kesäterveisin Sari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *