Hyvin suunniteltu piha, vai kaaos

Aloitan täällä nyt sarjan pihasuunnittelusta, sillä talvi on erittäin hyvää aikaa suunnitella. Tietenkin suunnittelun voi tilata ammattilaiselta tai tehdä sen itse vaikka pihasuunnittelukurssilla. Pääasia, että se tulee tehtyä, ennen pihan tekoa!

Tilanjaon suunnittelu

Eri pihan toiminnoille varataan omat paikat ja riittävästi tilaa niille. Tätä kutsutaan tilanjaon suunnitteluksi. Ja siitä yleensä lähdetään liikkeelle.

Jos toiminnoille ei ole varattu paikkoja, pihasta tulee ahdas ja hankala. Siellä voi olla silloin ihan kaaos… jolloin pihan hoito on myös kaaosta.

On tärkeää, että oleskelu- ja ruokailualueet on suunniteltu toimiviksi, aivan kuten kulkuväylätkin. Ne nimittäin rakennetaan kerralla valmiiksi, ja myöhemmin niitä on kurja purkaa ja tehdä muutokset.

Onhan korkeuserot suunniteltu järkevästi

Erilaisten pengerrysten ja tukimuurien suunnitteluun kannattaa perehtyä ajan kanssa. Osa niistä on helppo tehdä, osa vaatii enemmän tietoa ja taitoa. Myös kustannuksissa on eroja ja tietenkin ulkonäössä.

Näkösuojaa pihalle

Siinäkin on monta vaihtoehtoa ja valintakriteeriä, eikä ulkonäkö ole lainkaan se tärkein. Tähänkin palaan vielä uudelleen.

Täältä löytyy jo vanha postaus Suosituimmat pensasaidat Vantaan Asuntomessuilla.

Budjetti ja toive helppohoitoisuudesta

Hyvin suunniteltu piha säästää rahaa. Pihan teko onnistuu kerralla, eikä kohtaa tarvitse tehdä montaa kertaa uudelleen. Kun on suunnitelma, niin pihan voi tehdä myös osissa vaikka kymmenen vuoden aikana.

Toinen asia, mikä tulee yleensä automaattisesti hyvin suunnitellussa pihassa, on helppohoitoisuus. Jos nyt joku nykyään sellaista kaipaa 🙂

Esimerkiksi talven lumityöt huomioidaan aina pihasuunnittelussa, aivan kuten nurmikon helppo leikattavuuskin.

Hyvin suunniteltu piha on kaunis ympäri vuoden

Jos pitää kukista, niin pihan saa kukkimaan aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn hyvällä suunnittelulla. Jos taasen muodot ja eri vihreän sävyt viehättävät enemmän, sellaisenkin pihan saa mielenkiintoiseksi ja eläväksi huolellisella suunnittelulla.

Vinkkejä tulppaanipenkin suunnitteluun.

On myös paljon muita asioita, joita otettaan huomioon pihasuunnittelussa, niistä sitten myöhemmin lisää.

Ja tietenkin voitte toivoa pihasuunnitteluun liittyviä aiheita, joko kommenttikenttään tai sähköpostilla sivupalkissa näkyvään osoitteeseen. Pyrin toteuttamaan niitä sarjan aikana.

Jos sinua kiinnostaa pihasuunnittelu, siitä on nyt oma verkkokurssi.

Syysterveisin Sari

2 vastausta artikkeliin “Hyvin suunniteltu piha, vai kaaos”

  1. Hei vaan, odotan innolla jatkoa ja tarkempia juttuja pihan suunnitteluun. Erityisesti haluaisin vinkkejä kasvien sijoittamiseen ja istuttamiseen lähelle taloa (huomioiden routaeristeet ja salaojat) sekä maalämpokaivon/ -putkiston lähettyville. Talo näyttää niin orvolta keskellä pihaa, mutta en oikein tiedä kuinka käytännössä voisin kasvittaa sen lähiympäristöä, ilman että salaojat olisivat vaarassa tai routaeristeet haittana. Samoin maalämpöputkiston/ kalliolämpökaivon seutu tekisi mieli maisemoida, mutta miten? Ja millaisilla etäisyyksillä ne pitäisi huomoida esim marjapensaita tai hedelmäpuita istuttaessa?

    1. Hei, ja kiitos Heidi juttuideoista! Nuo mainitsemasi asiat ovat välillä tosi haasteellisia, etenkin jos ei tiedä, mitä maan pinnan alla todellisuudessa on.
      Palaan näihin varmasi kevään mittaan. Ja blogi herää muutenkin ensi viikolla talvitauolta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *