Hyötytarhan suunnittelu kannattaa

Hyötytarhan suunnittelu kannattaa, kuten vadelmien paikan valinta sekä lajikevalinta

Hyötytarhan suunnittelu kannattaa aina tehdä etukäteen ja huolella. Vain siten välttyy virheostoksilta ja vääriltä sijoittamisilta. Moni oppii tämän vasta kantapään kautta, kun on ollut pakko siirtää kasveja paremmille paikoille tai kun kasvit eivät tuotakaan satoa. Sen jälkeen malttaa kyllä suunnitella hyötytarhaa etukäteen… ja vasta sitten rynnätä taimiostoksille.

Marjakasvit vaativat omanlaisia kasvupaikkoja

Nykyään on tarjolla paljon erilaisia marjakasveja ja niiden lajikkeita. Löytyy pensasmustikoita, marjatuomipihlajia, vadelmia, tyrnejä, herukkapensaita, karviaisia, mansikoita, puolukoita jne. Nämä voivat viihtyä hyvinkin erilaisilla kasvupaikoilla. Lisäksi lajikkein korkeudet ja leveydet vaihtelevat sekä talvenkestävyys. Siksi järki-ihminen suunnittelee ensin, mitä ostaa ja mihin kasvit sijoittaa. Näin hyötytarhasta tulee helppohoitoinen ja pitkäikäinen. Ja ennen kaikkea marjakasveista saa runsaan sadon.

Hyötytarhan suunnittelu kannattaa aina. Kuvassa marjatuomipihlaja, jonka marjat muistuttavat maultaan mustikkaa. Sille varataan riittävän iso tila.

Hedelmäpuiden lajikevalintaa

Hedelmäpuitakin löytyy monenlaisia, kuten kuvan päärynäpuu. Niitä kaikkia on lisäksi useampaa eri lajiketta. Lajikkeen mukaan tulee aina hedelmän maku, puun koko, talvenkestävyys ja taudinarkuus. Sekä tietysti lajike sanelee myös milloin on odotettavissa ensimmäiset hedelmät, istutusvuonna tai jopa vasta 10 vuoden kuluttua.

Jotta saa mieluisen hedelmäpuun, niin lajikevalinta kannattaa tehdä rauhassa kotona. Lajiketietoja harvemmin on myymälöissä esillä ja niitä ei siellä jaksa lukea niin tarkkaan.

Hyötytarhan suunnittelu kannattaa aina. Kuvassa nuori päärynäpuu kukassa. Puun koko, hedelmän maku ja talvenkestävyys vaihtelee lajikkeen mukaan.

Tarvitseeko kasvi toisen vierelleen

Sekin on lajikeominaisuus, että osa hedelmäpuista vaatii toisen lajikkeen kukkiensa pölytyksen onnistumiseen. Tai vaatiiko satoa tuottava kasvi poikakasvin lähelleen, jotta kukat pölyttyvät. Nämäkin asiat kannattaa selvittää etukäteen.

Hyötytarhan suunnittelu kannattaa aina. Osa hedelmäpuista vaatii toisen lajikkeen, jotta kukkien pölytys onnistuu. Kuvassa hedelmäpuun kukassa pölyttäjä.

Hyötytarhan suunnittelu tärkeää!

Tänä keväänä monet ovat innostuksissaan istuttaneet pihalleen paljon hyötykasveja ja laittaneet viljelylaatikoita lisää. Siinä tohinassa helposti unohtui kasvien tilan tarve tai sijoittelun perussäännöt. Onneksi puita ja pensaita on helppo siirtää, kun ne ovat vielä pieniä. Siirtoaika on syksyllä tai aikaisin keväällä – siis lehdettöminä.

Ettei tee samoja virheitä uudelleen, niin nyt on hyvä aika suunnitella hyötytarhaa ja valmistella tarvittavia muutoksia. Lisäksi suunnitelmaan on helppo lisätä uudet kasvihankinnat. Nimittäin elo-syyskuu on monille kasvien taimille paras istutusaika.

Viljelylaatikoiden sijoittaminen kannattaa myös suunnitella etukäteen ja huolella. Kuvassa laudasta itse tehdyt laatikot, keväällä.

Apua oman pihan suunnitteluun

Jos haluaa suunnitella itse pihaa tai sen kohtaa, niin apua siihen löytyy esim. Sarin pihasuunnittelun verkkokurssilta. Siellä voi myös kysyä omaan pihaan liittyvää, niin vastailen kysymyksiin.

Eli tietoa ja apua on kyllä saatavilla 🙂

Puutarhaterveisin Sari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *