Huomioi pihasuunnittelussa -lista

Huomioi pihasuunnittelussa -lista on aina pitkä. Se kannattaa tehdä jo suunnittelun alkuvaiheessa. Ja aina välillä suunnittelun edetessä, listaan on hyvä palata. Eli tarkistaa, onko muistanut tärkeät asiat, sillä yleensä suunnittelun innostuksessa osa unohtuu. Siksi on hyvä kirjata ne muistilistaksi.

Lumityöt

Yksi tärkeistä aiheista listalla on lumi ja lumityöt. Kannattaa siis jo pihasuunnitelmaan miettiä, mistä pitää kolata lumet ja millä se tehdään. Näin saadaan piha, jossa kasvillisuus ei kärsi lumitöistä ja itse lumitöiden tekeminen helpottuu.

Huomio pihasuunnittelussa -lista on tärkeä ja siinä on aina lumityöt. Kuvassa valkean lumihangen läpi kulkee kolattu polku.

Huomioi pihasuunnittelussa lumikasat

Eteläisessä Suomessa helposti ajatellaan, ettei lunta tule kuin vähän. Se on huono ajatustapa. Lunta voi tulla lyhyellä ajalla sankasti ja paljon. Silloin tulee niitä isoja lumikasoja. Siksi on hyvä jo pihasuunnittelun alkuvaiheessa miettiä lumikasoille hyvät paikat.

Ensimmäisessä kuvassa lumikasan korkeus on jo aika huima. Kolaajan alla on lunta reilusti yli metrin, jopa lähes kaksi metriä. Kuvan oikeassa alalaidassa on pihatie ja sen maan pinta on paljon korkeammalla, kuin kolaajan alla oleva maan pinta. Ja vielä mahtuisi lisää lunta 🙂

Kestääkö kasvit lumen painon

Osa kasveista on herkkiä katkeamaan lumen painosta. Osa taas ei kestä alasleikkaamista, jolloin ne kärsivät pahasti, jos kaikki oksat katkeavat alhaalta.

Pakkaslumi harvoin katkoo oksia ja sitä voi jopa heitellä pensaiden alle, kuten kuvassa on tehty. Sen sijaan painava suojalumi katkoo oksia.

Huomio pihasuunnittelussa -lista on tärkeä ja siinä on aina lumityöt. Kuvassa belgianpaimenkoiran takana on vanha pensasaita, jonka alaosaan on heitelty kevyttä pakkaslunta.

Muuta Huomioi pihasuunnittelussa -listalla

Huomioi pihasuunnittelussa -lista on tosiaan pitkä, ja tässä oli nyt lumitöihin liittyviä asioita. Esimerkiksi Sarin pihasuunnittelukurssi -verkkokurssilla on valmis listaus, jossa on näiden asioiden lisäksi mm. routaeristeet, seinänvierustat sekä kaapelit ja putket jne.

Ja esimerkiksi täältä blogista löytyy jo postaus, mitä tulee huomioida kompostin sijoittamisessa.

Nämä listalle laitettavat asiat tulee huomioida eli ne saattavat rajoittaa pihan suunnittelua huomattavasti. Mutta jos ne unohtuvat suunnittelussa, niin yleensä myöhemmin tulee ongelmia ja lisäksi pihasta tulee työläästi hoidettava.

Kokemuksia muille vinkiksi?

Olisi kiva kuulla, oletko huomannut jotain asioita, joita olisi pitänyt muistaa huomioida pihasuunnittelussa? Ja nyt myöhemmin niitä on ollut työläs muuttaa tai on ollut jopa pakko muuttaa.

Puutarhaterveisin Sari

4 vastausta artikkeliin “Huomioi pihasuunnittelussa -lista”

  1. Meidän pihalla olisi pitänyt laittaa kunnolliset seinänvieren sepelit. Nyt nurmikko on vaikea leikata seinustalta ja piha näyttää epäsiistiltä. Eikä minulla ole mahdollisuutta korjata sitä enää. Tämä ihan näin varoituksena muille ja etenkin niille nuorille vanhan pihan kunnostajille.

    1. Kiitos kommentistasi! Tuo on hyvä varoitus kaikille, jotka tekevät uutta pihaa tai uusivat talon salaojitusta. Jos sepeliä ei ole rajattu nurmikosta, niin nurmikon reuna on tosiaankin työläs leikata ja pitää siistinä. Ja sen korjaaminen myöhemmin on aina paljon hankalampaa.

  2. Totta on, että pihasuunnittelussa kannattaa ottaa huomioon talvi ja lumien kasaus. Meillä lumityöt tehdään tratorilla, niin pitää juurikin huomioida että on tilaa lumelle ja kulkuväylät. Täällä pohjoisessa kun lunta tulee joka vuosi.

    1. Teillä varsinkin siellä pohjoisessa on tosi tärkeää varata riittävästi tilaa lumille. Ja aina kun lumityöt tullaan tekemään traktorilla, niin se otetaan huomioon jo pihasuunnittelussa. Vain siten piha pysyy toimivana, eikä tarvitse joka kevät korjata pihaa.
      Ja vielä kun ei yhtään tiedä, millaisia talvia meille tulee jatkossa, niin pihan lumityöt kannattaa suunnitella täällä etelässäkin niin, että monen päivän lumimyräkkä ei tuo isoja ongelmia lumitöihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *