Ensimmäiset sipulikukat pölyttäjille

Ensimmäiset sipulikukat kevään ensimmäisille pölyttäjille ovat kotipihoilla todella tärkeitä. Osa niistä on helppoja ja varmoja kukkijoita, joita kannattaa ehdottomasti suosia. Näin maalis-huhtikuun vaihteessa täällä eteläisessä Suomessa kukkii jo nämä ensimmäiset sipulikukat, kuten krookukset.

Aikaiset krookukset pölyttäjille

Ensimmäiset sipulikukat ovat tärkeitä pölyttäjille. Kuvassa isokukallisia krookuksia, joiden kukat ovat violettivalko kirjavat ja heteet kukan sisällä vahvan oranssit.

Isokukalliset krookukset on helppoja ja näyttäviä kukkijoita. Niiden kukat ovat yleensä lilat, keltaiset tai valkoiset. On myös näitä lila-valkokirjavia. Niiden oranssit heteet ovat huikea värilisä. Ja perhoset sekä erilaiset pörriäiset pitävä erityisesti juuri krookuksista.

Upeasti siemenistä ja sivusipuleista levinneet kasvitieteelliset krookukset on mykistävä näky. Siitä kuvia toisessa Sarin puutarhat -blogissa Krookus kukkamerenä.

Kasvitieteelliset krookukset

Ensimmäiset sipulikukat ovat tärkeitä pölyttäjille. Kuvassa kasvitieteellisiä eli pienempikukallisia krookuksia. Keltaisten terälehtien alapinnalla on tummanruskeita raitoja.

Kasvitieteelliset krookukset ovat myös hyviä perhosille ja pölyttäjille. Niiden värivalikoima onkin paljon suurempi. Ja sipulit kasvavat isommiksi mättäiksi. Ellei sitten rusakot syö krookuksia, kuten kuvan krookuksille on käynyt. Onneksi edes osa kukista jäi pölyttäjille 🙂

Lumikellot – ne aikaisimmat sipulikukat

Ensimmäiset sipulikukat ovat tärkeitä pölyttäjille. Kuvassa mätäs valkokukkaisia lumikelloja.

Lumikellot kukkivat usein jo lumihangen läpi eli hyvin aikaisin keväällä. Silloin tosin yleensä näkee vähemmän pölyttäjiä liikkeellä. Lumikellojen kukat ovat aina valkovihreitä ja ne lähtevät leviämään hyvällä paikalla.

Talventähti ensimmäisille pölyttäjille

Pienet keltaiset talventähdet ovat matalia sipulikukkia.

Keltakukkainen talventähti kukkii myös aikaisin, heti lumien sulamisen jälkeen. Sen kukissa näkee niitä ensimmäisiä pieniä pölyttäjiä. Ja nämäkin sipulikukat lähtevät lisääntymään, kun niille löytää hyvin paikan.

Lisää aiheesta Sipulikukkia perhosilla ja pölyttäjille – helppo ekoteko.

Suunnittele sipulikukat pölyttäjille

Koska pihat ovat erilaisia, kannattaa suunnitella omalle pihalle siellä parhaiten menestyvät sipulikukat. Ja miettiä niiden paikkaa huolella. Siten saa pitkäikäisiä ryhmiä, eikä joka vuosi tarvitse ostaa uusia sipuleita. Osa sipulikukista sopii loistavasti myös kukkanurmikolle.

Ja perhoset, kimalaiset, mehiläiset ja kukkakärpäset kiittävät!

Myöhemmin keväällä kukkii narsissit, mitkä on monivuotisia. Niistä lisää Suunnittele narsissipenkki -postauksessa.

Tulppaaneja on paljon erilaisia, osa kukkii huhtikuussa, osa toukokuussa ja osa kesäkuussa. Niistä lisää Vinkkejä tulppaanipenkin suunnitteluun.

Kevätterveisin Sari

Ps. Terassiruukkuihin kannattaa valita pölyttäjille sopivia kasveja. Vinkkejä siihen löytyy Parhaat kesäkukat perhosille -postauksesta.

2 vastausta artikkeliin “Ensimmäiset sipulikukat pölyttäjille”

  1. Pölyttäjien lisäksi myös puutarhaharrastaja on aivan intona näitä pienistä ihanista kevätkukista;)

    1. No kyllä! Ja myös ohikulkijat, kun kaula pitkänä kurkkivat aidan yli väriloistoa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *