Elokuun pihakuulumisia vanhalta pihalta

Pitkästä aikaa pihakuulumisia siltä vanhalta pihalta, jonka suunnittelua aloitimme asukkaiden kanssa yhdessä. Tässä oli pitkä tauko pienen onnettomuuden ja sairastelun takia. Nyt päästään taas jatkamaan entistä innokkaampina, sillä pihalla oli näin elokuun puolessa välissä kivasti kukassa vanhan ajan kasveja.

Perennoja turvaan kukkapenkkiin

Ensimmäisessä kuvassa ison kiven ympärillä on vanhoja perennoja. Keväällä ehdimme kitkeä kohdan ja siirsimme sinne yksittäin nurmikolla kasvaneet kuunliljat ja varjoliljat. Vasempaan reunaan istutettiin myös gladioluksen eli miekkaliljan sipuleita. Vielä pihalta löytyi lisää yksittäisiä perennoja, jotka siirretään tähän ryhmään turvaan. Nyt syksyllä tai viimeistään keväällä kasvit on tarkoitus siirtää toiseen järjestykseen. Sen suunnittelun aloitamme nyt ensimmäiseksi.

Kaunista ja rentoa

Vanhalle pihalle sopii tällainen rento tyyli, tosin nurmikonleikkaaja ei ehkä pidä siitä, että kukat kaatuvat nurmikolle. Kukassa olevien astereiden takana on päivänliljaa, mikä kukki aiemmin. Tämän ryhmän kohtaloa vielä mietitään.

Elokuun pihakuulumisia vanhalta pihalta eli kuvan etualalla kukkii pitkä penkki elokuun asteria pienillä kukilla. Osa versoista on kaatunut nurmikolle.
Elokuun pihakuulumisia vanhalta pihalta ja kuvassa on elokuunasterin pieniä vaaleanliloja kukkia läheltä.

Kasvi on todennäköisesti elokuunasteri, jota näkee paljon vanhoilla pihoilla. Se kukkii elo-syyskuussa ja siksi on tärkeä kasvi perhosille ja pörriäisille. Joten tämä varmastikin säilytetään pihalla.

Elokuun tuoksuvat syysleimut

Vanhaan pihapiiriin kuuluu ehdottomasti syysleimut tai syreenileimut. Tällä vanhalla pihalla löytyi valkoista ja pinkkiä syysleimua. Vaikka oli kuiva jakso kesällä, niin niissä ei ole lainkaan härmää lehdillä. Eli entiset asukkaat ovat osanneet valita niille hyvän paikan 🙂

Elokuun pihakuulumisia vanhalta pihalta, jossa nyt kukassa on valkoinen ja pinkki syysleimu muhkeine kukkaterttuineen. Välissä sinivalkoinen kirjoukonhattu.

Syysleimujen välissä kasvaa sinivalkokukallista kirjoukonhattua. Sekin on vanhojen pihojen kasvi. Syysleimuja joutuu jakamaan aina välillä, joten niistä saadaan samalla uusia taimia. Eli niille pitää miettiä uusi paikka.

Pihakuulumisia kasvimaan viljelylaatikoista

Keväällä kävin auttamassa näiden viljelylaatikoiden taimien istutuksessa. Koko kesän taimia on vain kasteltu ja kerran lannoitettu. Muuta hoitoa ne eivät ole saaneet eli niitä ei ole edes kitketty. Sillä varsinainen ”puutarhuri” oli sisällä toipilaana.

Laatikoissa on luomupussimultaan sekoitettua biohiiltä, mikä selvästi auttoi tasaamaan mullan kosteutta kastelujen välillä.

Elokuun pihakuulumisia vanhalta pihalta, jossa viljelylaatikoissa kasvaa tummalehtisiä punakaaleja sekä muita vihanneksia.
Viljelylaatikossa kasvaa myös lehtikaalia.

Nurmikko on hyvä pitää lyhyenä

Vaikka tänä kesänä pihan suunnittelu ja muutosten tekeminen jäi nyt vähemmälle, niin onneksi nurmikko leikattiin säännöllisesti. Se tekee heti pihasta siistin.

Toinen tärkeä syy, miksi nurmikko kannattaa pitää lyhyenä on käärmeet. Pitkästä heinikosta ei nimittäin huomaa ajoissa kyykäärmeitä ja käärme voi päästä puremaan. Kuvassa on pieni kyyn poikanen.

Nurmikko kannattaa pitää lyhyenä, jotta erottaa kyykäärmeet ajoissa. Kuvassa pieni kyyn poikanen terassin vierellä.

Mukavaa elokuun jatkoa!

Terveisin Sari

2 vastausta artikkeliin “Elokuun pihakuulumisia vanhalta pihalta”

  1. Kaunis kiviasetelma! Laitathan kuvia sitten tästä kukkapenkistä, kun se on valmis. Itselläni on samanlainen penkki ja en ole saanut sitä kauniiksi. Kasvien valinta on ollut vaikeaa tai en ole osannut istuttaa niitä oikein.

    1. Tontti on tosi kivinen, joten edelliset asukkaat ovat tehneet paljon kivimuureja ja kiviasetelmia. Ne on minustakin tosi kauniita.
      Laitetaan kyllä kuvia valmiista tilanteesta ja ehkä jo suunnittelustakin. Katsotaan nyt, mihin päädytään kun päästää kohta suunnittelussa vauhtiin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *