Pitkästä aikaa pihakuulumisia siltä vanhalta pihalta, jonka suunnittelua aloitimme asukkaiden kanssa yhdessä. Tässä oli pitkä tauko pienen onnettomuuden ja sairastelun takia. Nyt päästään taas jatkamaan entistä innokkaampina, sillä pihalla oli näin elokuun puolessa välissä kivasti kukassa vanhan ajan kasveja.
Perennoja turvaan kukkapenkkiin
Ensimmäisessä kuvassa ison kiven ympärillä on vanhoja perennoja. Keväällä ehdimme kitkeä kohdan ja siirsimme sinne yksittäin nurmikolla kasvaneet kuunliljat ja varjoliljat. Vasempaan reunaan istutettiin myös gladioluksen eli miekkaliljan sipuleita. Vielä pihalta löytyi lisää yksittäisiä perennoja, jotka siirretään tähän ryhmään turvaan. Nyt syksyllä tai viimeistään keväällä kasvit on tarkoitus siirtää toiseen järjestykseen. Sen suunnittelun aloitamme nyt ensimmäiseksi.
Kaunista ja rentoa
Vanhalle pihalle sopii tällainen rento tyyli, tosin nurmikonleikkaaja ei ehkä pidä siitä, että kukat kaatuvat nurmikolle. Kukassa olevien astereiden takana on päivänliljaa, mikä kukki aiemmin. Tämän ryhmän kohtaloa vielä mietitään.


Kasvi on todennäköisesti elokuunasteri, jota näkee paljon vanhoilla pihoilla. Se kukkii elo-syyskuussa ja siksi on tärkeä kasvi perhosille ja pörriäisille. Joten tämä varmastikin säilytetään pihalla.
Elokuun tuoksuvat syysleimut
Vanhaan pihapiiriin kuuluu ehdottomasti syysleimut tai syreenileimut. Tällä vanhalla pihalla löytyi valkoista ja pinkkiä syysleimua. Vaikka oli kuiva jakso kesällä, niin niissä ei ole lainkaan härmää lehdillä. Eli entiset asukkaat ovat osanneet valita niille hyvän paikan 🙂

Syysleimujen välissä kasvaa sinivalkokukallista kirjoukonhattua. Sekin on vanhojen pihojen kasvi. Syysleimuja joutuu jakamaan aina välillä, joten niistä saadaan samalla uusia taimia. Eli niille pitää miettiä uusi paikka.
Pihakuulumisia kasvimaan viljelylaatikoista
Keväällä kävin auttamassa näiden viljelylaatikoiden taimien istutuksessa. Koko kesän taimia on vain kasteltu ja kerran lannoitettu. Muuta hoitoa ne eivät ole saaneet eli niitä ei ole edes kitketty. Sillä varsinainen ”puutarhuri” oli sisällä toipilaana.
Laatikoissa on luomupussimultaan sekoitettua biohiiltä, mikä selvästi auttoi tasaamaan mullan kosteutta kastelujen välillä.


Nurmikko on hyvä pitää lyhyenä
Vaikka tänä kesänä pihan suunnittelu ja muutosten tekeminen jäi nyt vähemmälle, niin onneksi nurmikko leikattiin säännöllisesti. Se tekee heti pihasta siistin.
Toinen tärkeä syy, miksi nurmikko kannattaa pitää lyhyenä on käärmeet. Pitkästä heinikosta ei nimittäin huomaa ajoissa kyykäärmeitä ja käärme voi päästä puremaan. Kuvassa on pieni kyyn poikanen.

Mukavaa elokuun jatkoa!
Terveisin Sari
Kaunis kiviasetelma! Laitathan kuvia sitten tästä kukkapenkistä, kun se on valmis. Itselläni on samanlainen penkki ja en ole saanut sitä kauniiksi. Kasvien valinta on ollut vaikeaa tai en ole osannut istuttaa niitä oikein.
Tontti on tosi kivinen, joten edelliset asukkaat ovat tehneet paljon kivimuureja ja kiviasetelmia. Ne on minustakin tosi kauniita.
Laitetaan kyllä kuvia valmiista tilanteesta ja ehkä jo suunnittelustakin. Katsotaan nyt, mihin päädytään kun päästää kohta suunnittelussa vauhtiin 🙂