Elävä maaperä

Elävä maaperä on huippu tärkeä kaikille kasveille ja nurmikolle. Sillä maan pieneliöt ja mikrobit pitävät maan hyvässä kunnossa sekä mullan mururakenteen vahvana. Eli kasvit voivat silloin paljon paremmin.

Löytyykö maasta matoja?

Jos maasta löytyy matoja, se on hyvä merkki. Todennäköisesti maassa on silloin myös niitä muita pieneliötä ja mikrobeja.

Kun tehdään uutta pihaa tai uusia istutuksia ostomullalla, niin siinä ei useinkaan ole matoja mukana. Ja muutkin pieneliöt ja mikrobit ovat aika vähissä. Se voi olla syynä siihen, miksi kasvit lähtevät niin huonosti kasvuun.

Elävä maaperä eli maasta löytyy matoja. Kuvassa myös mustia biohiilen paloja, ja mato.

Madoille ruokaa – pintakompostointi

Madot pysyvät maassa, jos niillä on ruokaa tarjolla. Siksi on tärkeää jättää syksyllä osa lehdistä tai lehtisilpusta haravoimatta. Tai toinen vaihtoehto on pintakompostointi. Silloin lehdet kasataan pensaiden alustoille, joissa ei ole kuorikatetta. Lehdet muuttuvat vuoden aikana mullaksi, matojen ja muiden pieneliöiden avustuksella.

Elävä maaperä pysyy elävä, kun maan pinnalle on jätetty syksyllä puiden lehdet. Kuvassa säkistä kaadetaan puiden lehtiä pensasrivien väliin.

Tai kompostoi puiden lehdet

Jos puiden lehdet kokee rumiksi, niin ne voi aina kompostoida. Ja silloin valmis kompostimulta lisätään istutusalueille. Se on siinäkin tapauksessa erinomaista ruokaa maan pieneliöille. Kuva on syksyltä, jolloin kasassa on paljon leikattuja perennojen varsia.

Elävä maaperä pysyy elävä myös niin, että lisää kompostimultaa vuosittain maahan. Kuvassa iso puutarhakompostikasa syksyllä.

Jos kompostointi tuntuu vaikealta, niin siitä löytyy ohjeita alla olevista blogijutuista.

Elävä maaperä on arvokas

Elävä maaperä on niin arvokas kasvillisuudelle ja lisäksi puutarhurin työtä helpottava, että tähän aiheeseen palaan myöhemmin uuden pihan näkökulmasta. Meillä Suomessa ei ole vielä niin isoja ongelmia maaperän elottomuuden kanssa, kuin on muualla päin maailmaa. Mutta meilläkin siihen kannattaa kiinnittää huomiota.

Kansainvälinen maaperäpäivä

Tänään 5.12. on YK:n Kansainvälinen maaperäpäivä eli World Soil day. ”Päivä, jonka aikana maaperän tärkeyttä ekosysteemien ja ihmisen hyvinvoinnin perustana voitaisiin korostaa. Terve maaperä tarjoaa vettä, ruokaa ja energiaturvallisuutta ja suojelee luontoa biodiversiteetin haitoilta ja ilmastonmuutoksen riskeiltä.”

Puutarhaterveisin Sari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.