Betonikivi, liuskekivi vai kivituhka

Betonikivi, liuskekivi vai kivituhka? Sitä moni miettii kotipihalleen pihan pintamateriaaliksi. Toki asfalttikin on suosittu paikoitellen. Mutta mikä näistä olisi paras vaihtoehto?

Betonikivi on siisti ja helppo asentaa

Erilaiset betonikivet ovat suosittuja pihalla. Niissä onkin erilaisia värisävyjä ja muotoa sekä ladontamalleja. Betonikivi on myös helppo asentaa, koska se on aina tasakokoista. Siitä saa tiivissaumaista pintaa, mikä helpottaa sen pitämistä siistinä. Betonikivistä löytyy myös kiviä, joilla saa tehtyä hulevesien läpäisevää pintaa. Joka tapauksessa betonikiveys vaatii aina hyvät pohjatyöt.

Liuskekivi on luonnollinen ja eläväpintainen

Moni pitää liuskekivien elävästä ja luonnollisesta ulkonäöstä. Ne ovat myös ajattamia eli kestävät ajan patinaa. Myös liuskekiveys on syytä tehdä huolella ja maltilla. Kuvassa liuskekivien välit on laitettu jollain sauma-aineella. Sauma-aineesta lisää postauksessa Liuskekiveys ja sauma-aine.

Betonikivi, liuskekivi vai kivituhka pihan pinnoitteena? Kuvassa on liuskekivestä tehdyt polku, jossa saumat ovat sauma-ainetta.

Graniittiset noppakivet on kestäviä

Graniittiset noppa- ja nupukivet ovat erittäin kestäviä materiaaleja ja ajattomia. Ne ovat betonikiveen verrattuna hintavampia. Graniittikivistä saa elävää pintaa, koska kivet eivät ole samankokoisia. Tämä elävyys näkyy hyvin alla olevasta kuvasta.

Kuvassa harmaata graniittinoppakiveä pihan pintana kaltevassa kohdassa.

Kivituhka on se edullisin ja helpoin laittaa

Kivituhka taitaa olla se edullisin pihan pintamateriaali. Se on myös kaikkein helpoin levittää pihalle. Osa tekee uudella pihalla niin, että alkuvuosina pihan pintana on kivituhka, jonka päälle sitten myöhemmin laitetaan kiveys tai asfaltti. Osa taas pitää kivituhkapintaa kauniina ihan sellaisenaan, vaikka se vaatii jokakesäistä harausta. Kivituhkassakin on muuten eri värivaihtoehtoja.

Betonikivi, liuskekivi vai kivituhka pihan pinnoitteena? Kuvassa kasviryhmän ympärillä on harmaata kivituhkaa.

Sepeli pihan pintamateriaalina

Rinnepihoilla, jossa kulkureiteillä on kaltevuutta, sepeli voi olla kivituhkaa parempi vaihtoehto. Rankkasateiden vedet eivät nimittäin liikuta sepeliä niin herkästi.

Betonikivi, liuskekivi vai kivituhka pihan pinnoitteena? Kuvassa on pienirakeista sepeliä eli mursketta pihan pintana.

Seulanpääkivet eli mukulakivet sopivat vanhaan ympäristöön

Vanhojen kaupunkien kaduilla ja pihoilla näkee paljon luonnon pyöristämiä kiviä pihapintana. Se jotenkin sopii vanhaan ympäristöön. Niillekin tehdään perustukset, kuten kaikille kivipinnoille.

Alla kuva Loviisasta, josta postaus Mukulakiveystä Loviisan vanhoilla pihoilla.

Kuvassa on luonnon pyöristämiä kiviä eli seulanpääkiveä eli mukulakiveä asennettuna pihan pintaan.

Mikä on siis paras betonikivi, liuskekivi vai kivituhka ?

Mikä on sitten paras pihan pintamateriaali? Siihen varmaankin vaikuttaa monet tekijät, kuten makuasia, pinnan hoito, värivaihtoehdot, talon tyyli, onko talo uusi vai vanha, sen hetkiset trendit…

Meillä onkin siinä vanhan pihan pihasuunnittelusarjassa päätettävä sopiva pihan pintamateriaali. Sekä tietysti pääoven edustan materiaali – betonikivi, liuskekivi vai kivituhka.

Olisi tosi kiva kuulla, mitä mieltä te olette? Mikä niistä sopisi vanhaan pihapiiriin. Piha näkyy Vanhan pihan esittely -postauksessa.

Vai onko teillä jotain muita hyvin pointteja pintamateriaalin valintaan?

Suunnitteluterveisin Sari

5 vastausta artikkeliin “Betonikivi, liuskekivi vai kivituhka”

  1. Oli kyllä aikanaan vaikea päättää pihapintaa. Mietittiin pitkään sitä. Mutta kun katu asfaltoitiin, niin samalla saatiin kätevästi pihallekin asfaltti. Meillä ratkaisi asian helppous

    1. Monelle tuo helppous on yksi tärkeimmistä valintakriteereistä. Joko pinnan hoidon kannalta tai kuten teillä, toteutuksen kannalta. Tärkeintähän on, että löytyy mieluinen ratkaisu.

  2. Meille pihalle varmaan tulee betonikivet, koska ne on helppo asentaa. Muutenkin ensi keväänä on tarkoitus pihaa hieman viherrakentaa. Yleiset tiet meillä myös tullaan uusimaan.

    1. Tosiaan betonikivet on paljon helpompia asentaa, mitä laatat tai liuskekivet. Toki nekin vaativat hyvät pohjatyöt ja huolellisuutta asennuksessa.

  3. Betoni tuntuu olevan nykyään todella suosittu materiaali. Itsekin olen miettinyt jonkinlaisten betonielementtien asennusta tulevan pintaremontin yhteydessä. Varsinkin tuollainen betonikiveys on todella kivan näköinen puutarhaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *