Askelkivet nurmikolla

Askelkivet nurmikolla sopivat monen tyyliseen pihaan. Ja ne luovatkin keveyttä ja tunnelmaa muuten niin rakenteelliseen ympäristöön. Niillä voi olla myös tärkeä tarkoitus pihapolkuna tai ne ovat vain luomassa kaunista näkymää.

Pyöreät askelkivet ovat persoonallisia

Ensimmäisen kuvan pyöreitä askelkiviä näkee harvemmin. Ja ehkä juuri siksi niillä on helppo luoda persoonallista vaikutelmaa, etenkin jos pyöreät laatat ovat erikokoisia, kuten kuvassa.

Perinteiset askelkivet nurmikolla

Betoniset laatat ovat ehkä niitä perinteisimpiä askelkiviä nurmikkoon asennettuna. Jos pihalla on paljon betonikiveystä tai muurikiveystä, niin laatat tekevät kokonaisuudesta kauniin ja yhtenäisen. Etenkin jos ne ovat samaa väriä.

Askelkivet nurmikolla voivat olla kuten kuvassa harmaita neliön mallisia betonilaattoja. Askelkivipolun vieressä on matala betonimuurikiveys.

Tyylejä on monia

Mielikuvitus on vain rajana, kun suunnittelee askelkivistä polkuja nurmikolle. Tosin kannattaa pitää mielessä käytettävyys eli onko polulla helppo kulkea. Ideana näissä askelkivipoluissahan on se, että kävellessä jalat osuvat askelkiville.

Askelkivet nurmikolla voivat olla kuten kuvassa suorakaiteen mallisia betonilaattoja. Kivien väleissä on pientä sepeliä.

Nurmikon leikkaaminen askelkivien yli

Toinen tärkeä asia askelkivien kanssa on muistaa se, että niiden yli pitää päästä ruohonleikkurilla. Se tarkoittaa tietysti sitä, että kivet pitää asentaa hyvin, jotta ne ovat oikeassa korossa. Ja perustuksetkin pitää olla hyvin tehty, jotta routa ei nosta niitä ylös.

Alla kuva liuskekivipolusta, jossa kivet ovat osittain liian ylhäällä. Ruohonleikkurilla ei voi ajaa polun yli. Tietää siis lisää trimmerillä siistimistä. Ja toivottavasti kukaan ei kompastu kiviin.

Liuskekivipolku nurmikolla on perustettu kuvassa huonosti. Eli osa kivistä on noussut nurmikon pintaa korkeammalle ja siksi ruohonleikkaaminen on hankalaa.

Halutessa tämän liuskekivipolun olisi voinut tehdä niin, että saumoissa olisi sauma-ainetta. Silloin ei nurmikko pääsisi saumoihin. Siitä lisää Liuskekiveys ja sauma-aine.

Vanhoilla pihoilla pihapolkuja on tehty myös luonnon pyöreistä kivistä kuten Mukulakiveystä Loviisan vanhoilla pihoilla postauksen kuvissa.

Askelkivet sopivat erityisen hyvin kukkanurmikolle pihapoluksi. Silloin kokonaisuudesta tulee kaunis ja luonnollinen. Kukkanurmikosta lisää Ihana kukkanurmikko postauksessa.

Terveisin Sari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *